Volledig scherm
Een aantal mensen verzamelde zich maandagavond bij het stadhuis. De politie hield toezicht. © anp

Asielzoekers voorlopig niet welkom in Purmerend

De gemeente Purmerend gaat voorlopig toch geen vluchtelingen opvangen. Er komt geen permanent asielzoekerscentrum. De gemeenteraad stemde maandagavond met een meerderheid tegen het plan voor de opvang van zo'n 700 asielzoekers. De gemeente gaat wel onderzoeken of er kleinschalige noodopvang kan worden gerealiseerd.

Volledig scherm
Tientallen mensen verzamelde bij het stadhuis. Ze uiten hun ongenoegen over de mogelijke komst van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang in de gemeente. © ANP

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had Purmerend om hulp gevraagd. Er was sprake van een noodopvang voor 120 vluchtelingen en een permanent azc, maar dat ziet de raad in deze vorm niet zitten.

De raadsvergadering was besloten en publiek was niet welkom. Ondanks dat kwamen er tientallen mensen naar het stadhuis om hun onvrede te uiten over de opvanglocaties voor de vluchtelingen. Een enkeling had een spandoek meegenomen.

Wilders
De kwestie zorgde de afgelopen weken al voor veel beroering in de Noord-Hollandse plaats. Eind september stond de noodopvang van vluchtelingen ook al op de agenda van de gemeenteraad. Toen stroomden bezorgde en verontwaardigde inwoners echter zo massaal toe dat burgemeester Don Bijl zich genoodzaakt zag het stadhuis te laten ontruimen.

Ook PVV-leider Geert Wilders bezocht de stad eerder deze maand, om de tegenstanders van de komst van vluchtelingen te steunen. Wilders felicteerde de gemeente maandagavond op Twitter met het besluit.

'Opdringen'
Het besluit van de gemeente strookt met de insteek van de PvdA. Volgens PvdA-fractievoorzitter Samsom zal de Nederlandse regering gemeenten niet meer tegen hun zin in asielzoekers opdringen. Dat zei hij maandag in Nieuwsuur.

,,We hebben afgesproken dat we dat niet meer gaan doen'', reageerde Samsom op een vraag over de ophef die vorige week in het Drentse plaatsje Oranje ontstond. Toen besloot staatssecretaris Klaas Dijkhoff tegen de afspraken in het aantal asielzoekers daar te verdubbelen van 700 tot 1400. Dijkhoff sloot eerder nog niet uit dat hij nogmaals afspraken met gemeenten terzijde zou leggen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement