Volledig scherm
Op de videobeelden is te zien hoe weggebruikers in de ankers moeten en hoe sommige wagens in de trouwstoet (inzet) tegen het verkeer in rijden © Screenshots/Politievideo

Asociale bruidsgasten aangepakt: 'afgelopen met die trouwstoeten'

Achttien deelnemers aan een uit de hand gelopen trouwoptocht op de Vlaamse snelweg E17, in februari vorig jaar, hebben vandaag zware straffen gekregen van de politierechter. ,,Het is afgelopen met die trouwstoeten’’, sprak magistraat Peter D’Hondt streng. De beklaagden, allen van Turkse afkomst, kwamen niet opdagen.

Op beelden van de trouwkaravaan is te zien hoe deelnemers aan de optocht zich op 11 februari op de snelweg richting Kortrijk misdragen. Er wordt over de vluchtstrook gereden, inzittenden hangen uit de ramen, de alarmlichten van de auto’s staan aan en er wordt op de weg gestopt en omgedraaid.

Het verkeersgedrag, dat blijkens video's op de site van Het Laatste Nieuws veelvuldig voorkomt, brengt andere automobilisten tot stoppen, sommigen stappen zelfs uit en filmen de vertoning. De gealarmeerde politie haalde de trouwoptocht uiteindelijk van de weg en hield achttien verdachten aan wegens ‘verkeersonveilig gedag’. 

Rechter niet mals 

Tijdens de behandeling van de zaak was D’Hondt niet mals voor de Turkse feestgangers, die volgens medeweggebruikers zelfs tegen het verkeer inreden en de weg volledig lam legden met hun gestunt.  ,,U hindert het verkeer en lokt agressie uit bij andere bestuurders’’. ,,Dit is traditie bij ons in Turkije’’, reageerde een van de wegmisbruikers.

,,Hier is dat niet zo’’, pareerde de rechter, die vindt dat de optochten 'iets dictatoriaals' hebben. ,,De trouwkaravaans maken geen onderdeel uit van deze samenleving. Zet desnoods een lege emmer op je hoofd als je wil feesten, maar laat de openbare weg voor wat ze is.''

Het hek van de dam

D’Hondt vandaag: ,,Als jullie ook nog een rechtsomkeert maken en beginnen te dansen op de snelweg, dan is het hek van de dam. Dat zorgt voor verzuring en een hoop racisten erbij. Dit is niet voor herhaling vatbaar’’.

Conform de eis van het Openbaar Ministerie legde de Dendermondse politierechter geldboetes op tussen de 2000 en 4000 euro. Alle beklaagden kregen bovendien een rijverbod opgelegd, variërend van drie tot vijf jaar. Drie betrokken voertuigen, waaronder een Porsche Cayenne, werden verbeurd verklaard. Zes verdachten zijn, bij gebrek aan bewijs, vrijgesproken. 

Een aantal gefilmde gedaagden hadden, wegens inbreuk op de privacy, gevraagd om vrijspraak, maar daar had D’Hondt geen boodschap aan. Net als aan uitvluchten als: 'Ik reed niet trager dan 70' of 'Ik remde af, omdat ik dacht dat er file stond.' ,,De verkeersveiligheid gaat in dit geval voor de privacy’’, liet de rechter weten. ,,Het is gedaan met de trouwstoeten, in elk geval in deze regio.’’ 

In maart van dit jaar zorgde ook een andere trouwstoet voor gevaarlijke situaties: