AstraZeneca: Eerste levering vaccins aan EU zal 60 procent kleiner uitvallen
De eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie zal kleiner uitvallen dan in eerste instantie was verwacht, heeft AstraZeneca laten weten. Dat komt volgens de farmaceut door een probleem in de productie, aldus een woordvoerder.
Delen per e-mail
“De aanvangvolumes zullen lager zijn dan aanvankelijk verwacht als gevolg van lagere opbrengsten op een productielocatie binnen onze Europese toeleveringsketen”, zei een woordvoerder van het bedrijf in een schriftelijke verklaring. Verdere details zijn niet bekendgemaakt. Volgens het persbureau Reuters gaat het om een productieprobleem in een Belgische fabriek.
Volgens een hoge EU-functionaris gaat AstraZeneca 31 miljoen doses afleveren in het eerste kwartaal van 2021, 60 procent minder dan de bedoeling was. Over de gevolgen voor de 80 miljoen doses die voor het tweede kwartaal zijn besteld, zou AstraZeneca nog geen duidelijkheid kunnen geven.
Zelf liet het bedrijf weten in februari en maart “tientallen miljoenen doses” te zullen leveren aan de EU-landen, terwijl de productie “verder wordt opgevoerd”.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zijn Nederland en de andere 27 EU-lidstaten in gesprek met AstraZeneca en dat gesprek wordt komende week voortgezet. De woordvoerder benadrukt dat “de snelheid van levering de snelheid van vaccineren bepaalt” en dat eerdere berichten van het ministerie over hoeveelheden vaccins “met de nodige onzekerheden” omgeven waren.
Groen licht
Het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt momenteel onderzocht door de Europese medicijnwaakhond EMA. Naar verwachting geeft die eind januari groen licht voor gebruik van het middel. De Europese landen hebben samen zeker 300 miljoen doses besteld bij de Zweeds-Britse farmaceut.
Eerder meldde de Duitse krant Bild dat AstraZeneca de Europese Commissie recent op de hoogte heeft gesteld van de vertraagde vaccinleveringen. Volgens Bild zijn die onder meer het gevolg van de recente virusmutaties uit Groot-Brittannië, Zuid-Afrika en Brazilië, die besmettelijker worden geacht dan het klassieke coronavirus. Wetenschappers van Oxford werken aan een aangepaste versie van het vaccin, dat ook bescherming tegen de nieuw opgedoken coronavarianten biedt.
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
Golfer verdrinkt in vijver bij zoeken bal
In Florida is gisteren een bejaarde golfer op ongelukkige wijze om het leven gekomen. Hermilo Jasmines (74) verdronk in een vijver op de golfbaan bij het zoeken naar zijn bal. Dat meldt de lokale politie. -
Elite in Zuid-Amerika dringt schaamteloos voor bij coronavaccinatie
Zelfs in de coronacrisis maakt de elite van Latijns-Amerika driftig gebruik van de ellenbogen. Waar het maar kan dringt zij voor bij de vaccinatie die bijna nergens vlekkeloos verloopt. -
PREMIUM
San Marino is het wachten zat en vaccineert met Russisch Spoetnik-vaccin
Het ministaatje San Marino is het wachten op de EU en buurland Italië zat en heeft besloten het Russische vaccin Spoetnik V in te kopen. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
1
Dit café vraagt extreem bedrag voor een kop koffie: ‘Krijg ik er een ticket naar Rome bij?’
Een café in het Australische Melbourne heeft een bijzonder kopje koffie op de menukaart staan. Vooral de prijs springt in het oog: 198 Australische dollars, omgerekend zo'n 123 euro. Toch zijn er klanten die het kostbare goedje graag willen proberen. -
PREMIUM
Zo kwam Sarkozy ten val: ‘De waarheid zal aan het licht komen’
Ex-president Nicolas Sarkozy van Frankrijk is veroordeeld tot een celstraf wegens corruptie. Dat kwam zelfs als een verrassing voor de Fransen, die toch wel wat gewend zijn. -
Gouverneur New York opnieuw beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag
Andrew Cuomo, de gouverneur van de staat New York, is door een tweede vrouw beschuldigd van seksueel ongewenst gedrag. In de New York Times vertelt de 25-jarige Charlotte Bennett zaterdag over de misdragingen, nadat afgelopen woensdag Lindsey Boylan al naar buiten trad als slachtoffer van Cuomo.