Volledig scherm
Astronaut Gordon Cooper in zijn ruimtepak in 1965. © AP

Astronaut deed bijzondere ontdekking en hield deze 40 jaar lang geheim

SchatzoekersVoormalig NASA-astronaut Gordon Cooper heeft veertig jaar lang een groot geheim bewaard. Hij merkte tijdens een soloreis rond de aarde in de jaren zestig een eigenaardigheid op in het Caribische gebied. Zijn ontdekking heeft nu een ware schattenjacht op gang gebracht, blijkt uit een nieuwe documentaire van Discovery Channel.

Volledig scherm
Beelden uit 1963: Gordon Cooper en zijn vrouw Trudy poseren met hun twee kinderen bij de Faith 7. © ANP

Cooper deed de opvallende constatering tijdens een missie in 1963, in de tijd van de Cubacrisis. Door een uit de hand gelopen conflict over de plaatsing van kernraketten op Cuba, dreigde er een atoomoorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. De astronaut werd in het ruimteschip Faith 7 naar de ruimte gestuurd om 22 omwentelingen rond de aarde te maken. Met speciale apparatuur moest hij vanaf grote hoogte nucleaire installaties detecteren over de hele wereld.

Toen Cooper inzoomde op het zuiden van het Caribische gebied, zag hij plotseling vreemde donkere vlekken in het ondiepe water. Volgens de astronaut konden het geen nucleair opslagplaatsen zijn, vanwege de afwijkende vormen. Toen hij de vlekken dieper bestudeerde, begon hij te vermoeden dat het wel eens om scheepswrakken zou kunnen gaan. In totaal detecteerde de astronaut bijna 100 vreemde vlekken. Hij dacht dat de verloren boot van ontdekkingsreiziger Christopher Colombus er wel eens bij zou kunnen zitten.

Schatkaart

Hij fotografeerde de vreemde vlekken en noteerde de coördinaten. Terug op aarde vergeleek hij deze coördinaten met eerdere research en werkte hij in het geheim aan een kaart waarvan hij geloofde dat ze de weg zouden leiden naar miljarden euro’s aan onderwaterschatten. Cooper was er decennialang mee bezig, maar deed nooit zijn mond open.

Dat de kaart nu een grote schattenjacht op gang heeft gebracht in het Caribische gebied, blijkt uit de nieuwe documentaire Cooper’s Treasure, die deze week wordt uitgezonden op Discovery Channel in de Verenigde Staten. Cooper liet de schatkaart na zijn dood in 2004 achter aan zijn vriend Darrell Miklos. ,,Ik denk dat hij wist dat zijn einde naderde. Hij gaf me alle informatie die hij had verzameld en liet me beloven dat ik zijn onderzoek zou afwerken als hij er niet meer was’’, vertelt hij tegen Fox News.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Beelden uit 1963: Gordon Cooper in de Faith 7. © ANP

Team samenstellen

Quote

Ik denk dat hij wist dat zijn einde naderde

Darrell Miklos

Miklos hield zich aan zijn woord. Hij stelde een team van archeologen en onderzoekers samen en ging op jacht. Hij wilde de dikke vissen als eerste boven halen. ,,Gordon duidde plaatsen aan die speciale aandacht verdienden, omdat hij vermoedde dat er op die plekken schepen waren vergaan met een erg grote lading aan boord.’’

In 2014 richtte hij Gemini Marine Exploration op met als doel het lokaliseren en ophalen van voorwerpen uit gezonken schepen. De organisatie is nu bezig met enkele projecten in het Caribische gebied. Helemaal uit de lucht vallen kwam het oprichten niet. Miklos komt uit een familie van schattenzoekers. Zelf zocht hij onder meer naar gebruikte lanceerraketten van het Apollo programma van de NASA. Hij ontmoette Cooper achter de schermen. Dat was het begin van een lange, hechte vriendschap. 
,,Toch lichtte hij me pas in 2002 in over zijn onderzoek’’, aldus Miklos.

Cooper’s Treasure wordt eerst uitgezonden in de Verenigde Staten, maar zal daarna vermoedelijk ook op andere plaatsen ter wereld worden vertoond op Discovery Channel.

Volledig scherm
Uit de documentaire: Darrell Miklos and Manuel Rodriguez bekijken documenten in een Spaanse bibliotheek. © Discovery Channel
Volledig scherm
Uit de documentaire: schatzoeken. © Discovery Channel