Volledig scherm
Demonstranten zwaaien met de Griekse vlag in Athene tijdens een demonstratie tegen de naam van buurland Macedonië. © Getty Images

Athene massaal de straat op tegen naam buurland Macedonië

De Grieken zijn vandaag massaal de straat opgegaan om te demonstreren tegen een compromis met buurland Macedonië. Ze zijn boos over de naam van dat land, dat de Grieken van oudsher claimen als onderdeel van hun geschiedenis.

Met honderden bussen en veerboten zijn de protestanten naar Athene gekomen. De politie spreekt van 140.000, de organisatie houdt het op een miljoen. Vaststaat dat de demonstratie een stuk groter is dan de recente protesten tegen de aanhoudende bezuinigingsmaatregelen.  Op spandoeken staan leuzen als : 'Macedonië is Grieks' en 'Onze naam is onze ziel'.

Volledig scherm
© Getty Images

De Grieken maken zich kwaad over het feit dat premier Alexis Tsipras bereid is concessies te doen in een kwestie die zich al meer dan 27 jaar voortsleept. In 1991 verklaarde deelrepubliek Macedonië zich onafhankelijk van moederland Joegoslavië.

Griekenland protesteerde direct tegen de naam, aangezien het zelf een regio heeft die ook zo heet. Athene beweert dat Skopje aast op Grieks grondgebied en, mogelijk nog erger, Griekse geschiedenis uit de tijd van Alexander de Grote 'steelt'. Griekenland kreeg gedaan dat de noorderbuur alleen kon toetreden tot de Verenigde Naties onder de tijdelijke naam Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.

Zolang er geen definitieve oplossing is, blokkeert Griekenland toetreding van Macedonië tot de NAVO en de EU. In de Balkan is het een gevoelige kwestie. Nederland trok enkele jaren na de onafhankelijkheid de erkenning onder de naam “Macedonië” in, na een maandenlange Griekse handelsboycot.

Hoop op een oplossing

De onderhandelingen die sindsdien onder toezicht van de VN plaatsvinden hebben geen resultaat, aangezien beide landen zich steeds verder ingroeven. Skopje kreeg een volledige make-over, compleet met standbeelden van Alexander de Grote en nepfaçades uit de klassieke oudheid. Maar sinds afgelopen jaar een minder nationalistische regering in Skopje aan de macht kwam, en Athene die al een tijdje heeft, gloort hoop op een oplossing.

De landen praten sinds kort weer met elkaar, en zelfs de premiers hebben elkaar onlangs ontmoet. Nieuw-Macedonië, Noord-Macedonië en Boven-Macedonië zijn enkele van de opties voor de nieuwe naam die op tafel liggen. Skopje heeft het meest te winnen en maakt daarom haast: voor juli moet de knoop zijn doorgehakt, zodat Macedonië op een dan geplande NAVO-top voor lidmaatschap kan worden uitgenodigd.

'Geschiedvervalsing'

Quote

Waarom zou een land dat een Slavische taal spreekt een Griekse naam moeten hebben?

Giorgos Tallias, demonstrant

Maar dat is buiten de tegenstand van vooral de Grieken gerekend. Meer dan 70 procent van de bevolking is tegen elk gebruik van de naam Macedonië door de noorderbuur, blijkt uit enquêtes. ,,Een oplossing is niet nodig. Het feit dat anderen dat land Macedonië noemen is geschiedsvervalsing”, zegt de gepensioneerde marineofficier Giorgos Tallias (50), terwijl hij kijkt naar een enorme vlag die wordt uitgerold boven de menigte op het centrale plein voor het parlement. ,,Waarom zou een land dat een Slavische taal spreekt een Griekse naam moeten hebben? Kunnen ze geen Slavische naam bedenken?''

Accountant Simela Lailakidou (40) valt hem bij. ,,Waarom hebben we het hier überhaupt over? We zijn een trots land en ze proberen beslissingen te nemen ten koste van ons zonder goede argumenten.''

De vraag is nu of het massale protest en de blijvende weerstand van invloed zijn op de onderhandelingen van premier Tsipras. ,,Ik heb een verantwoordelijkheid jegens het land en zijn geschiedenis om de ruzie op te lossen.''