Volledig scherm
De ingang van het voormalig concentratiekamp in Polen. © AFP

Auschwitz doet aangifte tegen diefstal studente voor kunstproject

Een Israëlische vrouw (27) heeft een aantal voorwerpen gestolen uit het voormalige concentratiekamp Auschwitz in Polen. De relikwieën gebruikte ze voor haar afstudeerproject aan de kunstacademie in Kfar Saba. De studente heeft bekend, maar toont geen spijt. Auschwitz heeft aangifte tegen haar gedaan.

Soepkommen, stukjes glas, een metalen schroef en aarde. Dat zijn de voorwerpen die de kleindochter van een overlevende van het concentratiekamp stal. Opvallend: zelfs het bordje voor bezoekers met de waarschuwing om niks te stelen, jatte de studente. Ook een lepeltje nam ze ongevraagd mee, maar die is ze inmiddels verloren.

In totaal zes keer bezocht Rotem Bides het concentratiekamp in Polen. Ze heeft geen spijt van haar actie, want het voelde als iets dat ze 'moest doen'. ,,Ik ben de derde generatie van de Holocaust, maar ik zeg niet dat ik dit mocht doen omdat mijn grootvader in Auschwitz zat'', aldus de studente tegen Ynet.

Volgens haar stelt ze slechts belangrijke vragen. ,,Ik ben bang dat als alle overlevenden dood zijn, dat de Holocaust verandert in een mythe, als iets dat niet meer kan worden waargenomen.''

Quote

Ik ben bang dat als alle overleven­den dood zijn, dat de Holocaust verandert in een mythe

Rotem Bides

Aangifte

Auschwitz verwacht dat een staatsman de voorwerpen weer naar Polen brengt. ,,Het is pijnlijk en schandalig. Auschwitz-Birkenau is een beschermde plaats die staat als getuige van de tragedie van de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog, die voor de volgende generaties behouden moet worden'', aldus een woordvoerder van Auschwitz tegen Ynet.

Het voormalig concentratiekamp heeft aangifte gedaan tegen de 27-jarige Israëlische vrouw. De kunstacademie in Kfar Saba heeft besloten 'haar tentoonstelling' te verwijderen.

Volledig scherm
Voormalig gevangenen tijdens de 72e herdenking van het concentratiekamp. © EPA