Auschwitz-overlevenden smeken jeugd om de herinnering aan de nazigruwelen niet te vergeten

VIDEODit mag nooit weer gebeuren en houd de herinnering aan deze verschrikkingen levend. Die boodschap lanceerden overlevenden van concentratie- en vernietigingskampen en de holocaust vanmiddag bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Auschwitz-Birkenau. Het jubileum werd bijgewoond door staatshoofden en andere hoogwaardigheidsbekleders uit ruim vijftig landen.

Onder hen de in stemmig zwart geklede koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte. Ze zaten met het Belgische koningspaar aan weerszijden van de Poolse president Andrzej Duda en zijn echtgenote. In tegenstelling tot bij andere officiële gelegenheden, waren de voorste rijen in de herdenkingstent niet voor hen en andere ‘hoge’ gasten gereserveerd, maar voor de ruim tweehonderd overlevenden van het voormalige Duitse concentratie- en vernietigingskamp en van de Holocaust.

Na vioolmuziek en beelden van de barakken en kamprestanten hield de Poolse president een korte toespraak. Daarin richtte hij zich tot de overlevenden. ,,Jullie zijn de laatste getuigen. Wij zijn hier vandaag met jullie en buigen ons hoofd.’’ Daarna prees hij Poolse verzetshelden zoals Witold Pilecki, die zich vrijwillig liet opsluiten in Auschwitz om in het geheim rapporten aan de geallieerden te schrijven over de nazimisdaden in de kampen. Duda sloot af met: ,,Dat de herinnering aan de slachtoffers hier en elders tijdens de holocaust voor eeuwig mag voortleven.’’ 

  1. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

    Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
  2. Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavirus

    Bewoners Italiaans stadje blijken allemaal immuun voor coronavi­rus

    De ruim duizend inwoners van het stadje Ferrera Erbognone in het noorden van Italië blijken geen van allen vatbaar voor het coronavirus. Terwijl in omliggende gemeenten op grote schaal sprake is van Covid-19-besmettingen en - doden heeft het plaatsje in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije nergens last van. Wetenschappers vermoeden dat de inwoners op de een of andere manier immuun zijn voor de ziekte. Analyses van hun bloed moeten aantonen hoe dan kan.