Volledig scherm
Mark Rutte in gesprek met de Australische premier Tony Abbott © ap

Australië en Nederland blijven samenwerken in zaak MH17

Australië en Nederland blijven samenwerken in de nasleep van de vliegtuigramp met de MH17 ruim 3 weken geleden in Oekraïne. Dat verklaarden premier Tony Abbott van Australië en minister-president Mark Rutte maandagavond na afloop van overleg in het Catshuis.

',De afgelopen weken hebben wij intensief contact gehad en zijn we ook steeds samen opgetrokken in de aanpak van de ramp. Dat zullen we ook in de toekomst blijven doen', zei Rutte. Na Nederland is Australië het zwaarst getroffen land met 38 inwoners die omkwamen. 'We zijn verbonden in rouw', zei Rutte, die benadrukte dat hij en Abbott de ambitie delen om terug te keren op de rampplek om verder te gaan met de onderzoeken zodra er langere tijd veilige omstandigheden zijn om het werk te kunnen doen.

Abbott bedankte nadrukkelijk voor de inzet en solidariteit van het kabinet en de Nederlanders bij het terughalen van alle slachtoffers en hun bezittingen. Hij bewondert de professionaliteit, betrokkenheid, moed en samenwerking van de deskundigen.

Sterk antwoord
De moord op zoveel onschuldige mensen vereist volgens de Australische premier een sterk antwoord en hij is blij dat Nederland deze aanpak en instelling deelt. Hij wees op de eeuwenlange en goede banden die Australië heeft met Nederland. De ramp is een droevige episode maar verdiept het begrip en de goede verhouding die er al bestond, aldus Abbott. De Australiër ondertekende op het Catshuis het condoleanceregister.

  1. Reddingstunnel voor Julen (2) is klaar

    Reddings­tun­nel voor Julen (2) is klaar

    De brandweer in de Zuid-Spaanse provincie Málaga heeft een ‘lift’ laten maken voor het naar boven hijsen van het tweejarige jongetje Julen. Hij zit al ruim een week in een diepe, smalle put in de bergen. Specialisten van een mijnreddingsteam hopen hem te bevrijden via een schacht die naast de put wordt gegraven. Die verticale schacht is klaar, nu moet er nog enkele meters horizontaal gegraven worden naar de plek waar Julen vermoedelijk zit.