Volledig scherm
Mark Rutte in gesprek met de Australische premier Tony Abbott © ap

Australië en Nederland blijven samenwerken in zaak MH17

Australië en Nederland blijven samenwerken in de nasleep van de vliegtuigramp met de MH17 ruim 3 weken geleden in Oekraïne. Dat verklaarden premier Tony Abbott van Australië en minister-president Mark Rutte maandagavond na afloop van overleg in het Catshuis.

',De afgelopen weken hebben wij intensief contact gehad en zijn we ook steeds samen opgetrokken in de aanpak van de ramp. Dat zullen we ook in de toekomst blijven doen', zei Rutte. Na Nederland is Australië het zwaarst getroffen land met 38 inwoners die omkwamen. 'We zijn verbonden in rouw', zei Rutte, die benadrukte dat hij en Abbott de ambitie delen om terug te keren op de rampplek om verder te gaan met de onderzoeken zodra er langere tijd veilige omstandigheden zijn om het werk te kunnen doen.

Abbott bedankte nadrukkelijk voor de inzet en solidariteit van het kabinet en de Nederlanders bij het terughalen van alle slachtoffers en hun bezittingen. Hij bewondert de professionaliteit, betrokkenheid, moed en samenwerking van de deskundigen.

Sterk antwoord
De moord op zoveel onschuldige mensen vereist volgens de Australische premier een sterk antwoord en hij is blij dat Nederland deze aanpak en instelling deelt. Hij wees op de eeuwenlange en goede banden die Australië heeft met Nederland. De ramp is een droevige episode maar verdiept het begrip en de goede verhouding die er al bestond, aldus Abbott. De Australiër ondertekende op het Catshuis het condoleanceregister.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.