Volledig scherm
Syrische kinderen in een vluchtelingenkamp in Azaz. (archieffoto) © REUTERS

Australië haalt kinderen IS-strijders weg uit Syrië

Australië heeft zes Australische kinderen geëvacueerd uit Syrië die door hun ouders waren meegenomen toen die zich aansloten bij terreurbeweging IS. Ook twee kinderen die in Syrië werden geboren, zijn uit een vluchtelingenkamp gered. Dat melden Australische media.

De Australische overheid zette een geheime operatie op poten voor de acht weeskinderen met de steun van hulporganisatie uit een Syrisch vluchtelingenkamp. De kinderen leefden in het kamp sinds de val van IS, zo meldt de zender ABC.

De kinderen werden naar een ander land in het Midden-Oosten overgebracht en zullen van daaruit naar Australië reizen. Premier Scott Morrison zegt dat de ouders de kinderen schade toebrachten door ze naar oorlogsgebied te brengen en noemde dat een ‘verachtelijke daad’. ,,Maar kinderen moeten niet gestraft worden voor de misdaden van hun ouders”, voegde hij eraan toe.

Luchtaanval

Drie van de kinderen zijn van de beruchte IS-strijder Khaled Sharrouf. Zijn vrouw Tara Nettleton volgde hem met hun vijf kinderen naar Syrië in 2015. Nettleton stierf in 2015 in het Iraakse Mosoel, terwijl Sharrouf en twee van de kinderen omgekomen zouden zijn tijdens een Amerikaanse luchtaanval in Syrië in 2017.

Ook de Nederlandse overheid haalde onlangs twee kinderen van IS-strijders terug uit Syrië. De kinderen waren volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) te jong om geïndoctrineerd te zijn, waardoor ze geen gevaar voor Nederland vormen.

  1. ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    ‘Haal me hieruit!’ Laatste grap van Ierse opa op zijn eigen begrafenis gaat hele wereld over

    Daar stonden ze dan op het kerkhof in Zuid-Dublin, de familie en vrienden van Shay Bradley. Voor het afscheid van een geweldige vader en opa. Voor die immer pijnlijke laatste groet. Voor een traan... maar ook een onverwachte lach. Want de lieve ‘papabeer’ had tot ieders verbazing nog een grap voorzien op zijn begrafenis zaterdag. Een geluidsopname waarin hij deed alsof hij het maar niks vond in die kist van hem. De video van zijn laatste frats gaat nu de hele wereld rond.