Volledig scherm
Julie Bishop roept alle landen op om volledig mee te werken aan het onderzoek en de vervolging © REUTERS

Australië tevreden over MH17-onderzoek

Australië is blij met de vorderingen van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Dat liet de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop weten in een verklaring. Het blijft volgens haar wel essentieel dat de internationale gemeenschap het strafrechtelijk onderzoek blijft steunen.

Quote

Australië roept alle landen die kunnen helpen op om volledige medewer­king te verlenen aan het onderzoek en de vervolging

Julie Bishop

,,Australië roept alle landen die kunnen helpen op om volledige medewerking te verlenen aan het onderzoek en de vervolging", aldus Bishop. ,,Hoewel we het verdriet van diegenen die hun geliefden die dag verloren niet kunnen wegnemen, kunnen we wel alles doen om ervoor te zorgen dat er op een onafhankelijke, eerlijke en transparante wijze recht wordt gesproken."

Iedere optie
Australië verloor 38 ingezetenen tijdens de vliegramp. Bishop liet eerder al weten het onderzoek te willen voortzetten en daarvoor ook geld en mankracht vrij te maken. ,,Er is een aantal mogelijke opties mocht het rapport de schuldigen aanwijzen", zei ze toen. ,,We zullen niet worden afgeschrikt. 298 mensen zijn omgekomen bij dat ongeval, waaronder 38 Australiërs en we zullen niet rusten tot we iedere mogelijke optie hebben aangewend om familie en vrienden van de overledenen recht te doen."

België
Ook de Belgische regering gaf aan tevreden te zijn over het onafhankelijke onderzoek naar de ramp met MH17. Er waren zes Belgen onder de 298 passagiers die omkwamen. Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders meldde in een verklaring: ,,Vervolging van de verantwoordelijken is noodzakelijk. De landen van het gemeenschappelijke onderzoeksteam JIT werken voort aan een effectieve wijze om de verantwoordelijken te vervolgen."