Volledig scherm
De Australische premier Scott Morrison. © EPA

Australië woest op Turkse president Erdogan na ‘doodskist’-bedreiging

Aanslagen Nieuw-ZeelandDe Australische premier Scott Morrison heeft de uitspraken van de Turkse president Erdogan na de aanslag in Nieuw-Zeeland scherp veroordeeld. Erdogan zei op een verkiezingsbijeenkomst dat de aanslagen van de Australiër Brenton Tarrant een aanval waren op Turkije en hemzelf. Hij waarschuwde dat anti-moslim-Australiërs die naar Turkije komen ‘in doodskisten teruggestuurd zouden worden, net als hun grootvaders bij Gallipoli’.

In de Eerste Wereldoorlog kwamen 8000 Australiërs om het leven bij een bloedige veldslag tegen de Turken in Gallipoli. Deze slag heeft een belangrijke plek in de geschiedenis van Australië. Hij wordt vaak beschouwd als het begin van het Australische en ook Nieuw-Zeelandse nationale bewustzijn en herdacht op 25 april, ‘Anzac Day’. Jaarlijks reizen duizenden Australiërs ter gelegenheid daarvan dan naar Gallipoli.

Australië heeft de Turkse ambassadeur al ontboden, maar diens excuus is niet aanvaard. Morrison wil dat Erdogan de uitspraken terugneemt. Op een persconferentie zei de Australische premier dat hij de uitleg dat de uitspraken zijn gedaan ‘in het vuur van het moment en in een electorale context’ niet accepteert. Hij noemde de uitspraken van Erdogan ‘uitermate beledigend en roekeloos in deze gevoelige situatie’. Morrison vindt dat Erdogan de beloftes van Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije, bezoedelt.

Eerder bekritiseerde Nieuw-Zeeland Erdogan al omdat hij beelden van de aanslag gebruikte bij een verkiezingsbijeenkomst.

  1. Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmingen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    Kami (49) scherpt record aantal Everest-beklimmin­gen verder aan in dodelijke week: 24 keer!

    De Nepalese sherpa Kami Rita heeft deze week voor de 24ste keer in zijn leven de top van de Mount Everest bereikt. Bij terugkomst op het vliegveld van hoofdstad Kathmandu werd hij gisteren dan ook met muziek en vlaggen onthaald door familie, vrienden en fans. Het betekende in die zin - en voor zover dat mogelijk is - een feestelijk einde van een verder dodelijke week op de hoogste berg ter wereld.