Australiërs, Chinezen en Amerikanen doen samen bijzondere reddingsoperatie op Zuidpool
Ondanks zeer slechte diplomatieke verhoudingen tussen China en Australië, hebben beide landen de afgelopen dagen samengewerkt bij een bijzondere reddingsoperatie op Antarctica. Ook de Amerikanen hielpen mee.
Bob van Huet
Het ging om de evacuatie van een doodzieke Australische onderzoeker van de Zuidpool. Voor de patiënt werd een vijf dagen durende reddingsoperatie opgetuigd waar schepen, helikopters en vliegtuigen aan te pas kwamen. Na alle inspanningen kon de zieke uiteindelijk op kerstavond naar een ziekenhuis in Hobart op Tasmanië worden overgevlogen.
Woordvoerder Kim Ellis van de Australian Antarctic Division (AAD) prees het ,,buitengewone succes” van een operatie die hij omschreef als ,,een van de meest complexe en uitdagende medische evacuaties”. Bijzonderheden over de aard van de ziekte van de patiënt werden niet gegeven maar die hield geen verband met het coronavirus, zo werd wel gemeld.
Een van de meest complexe en uitdagende medische evacuaties
Kim Ellis van de Australian Antarctic Division (AAD).
Geluk
De onderzoeker was in de buurt van het Australische Davis-onderzoeksstation in Oost-Antarctica toen zijn toestand verslechterde en werd besloten hem te evacueren. De Australiër had het grote geluk dat toevallig de Chinese ijsbreker Xue Long 2 in de buurt was. De Chinezen stelden een helikopter beschikbaar om een team van vijf Australiërs met een ton aan materiaal over te vliegen om zo’n 40 km landinwaarts een landingsbaan op het ijs aan te leggen. Daarop zou dan een Amerikaans Basler ski-vliegtuig kunnen landen om de patiënt aan boord te nemen. Die aanleg van de landingsbaan duurde drie dagen.
Ondertussen vloog het Amerikaanse vliegtuig alvast 2.200 kilometer van het Amerikaanse McMurdo-onderzoeksstation naar het het Australische Wilkins Aerodrome op de noordpunt van Antarctica om een arts op te halen. Vervolgens vloog het terug naar de net aangelegde landingsbaan bij Davis, waar de patiënt werd opgepikt. Via opnieuw Wilkins Aerodrome kon de patiënt overstappen op een Airbus naar huis.
De complicaties ontstonden doordat Australië zelf geen vluchten naar de Zuidpool doet in de Antarctische zomer vanwege het risico van coronaverspreiding. Hierdoor moest er stevig worden geïmproviseerd. Het bijzondere was dat geen van de landen aarzelde te helpen, ondanks grote diplomatieke spanningen tussen zowel de Chinezen en de Amerikanen als tussen de Chinezen en de Australiërs. Volgens Ellis was de redding alleen mogelijk geweest door samenwerking en was dit ,,een uiting van het beste van de multinationale activiteiten die plaatsvinden op Antarctica”.
Davis Station, Antarctica.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.