Volledig scherm
Koala Robert, die wordt verpleegd in Adelaide, heeft zijn voorpoot in het verband © Getty Images

Australiërs massaal op de loop voor vuurzee: Nederland geeft vooral om koala's

Bijna een kwart miljoen inwoners van de zuidoostelijke Australische deelstaat Victoria heeft een dringende oproep gekregen om zo snel mogelijk een veilig heenkomen te zoeken in verband met de bosbranden. Ook mensen in de deelstaten New South Wales en South Australia zijn gevraagd te vertrekken. 

De autoriteiten zijn bang dat stijgende temperaturen en onberekenbare winden de vlammen verder zullen aanwakkeren, ondanks enkele regenbuien. Het leger staat klaar om ondersteuning te bieden bij evacuaties. Volgens de autoriteiten zullen de komende uren ‘zeer, zeer beproevend zijn’.

Hoeveel mensen in New South Wales en South Australia een oproep hebben gekregen, is niet bekend. De bosbranden hebben aan zeker 27 mensen en één miljard dieren het leven gekost. Duizenden Australiërs zijn op de vlucht geslagen. Zo'n 10,3 miljoen hectare is al afgebrand, een gebied ongeveer zo groot als Zuid-Korea. 

‘Weg met ScoMo!’

Volledig scherm
Premier Scott Morrison moet het ontgelden: ‘Weg met ScoMo’ wordt er gescandeerd. © Getty Images

Verontruste Australiërs zijn naar aanleiding daarvan de straat opgegaan om te eisen dat hun regering meer onderneemt tegen klimaatverandering, dat een van de oorzaken van de verwoestende branden zou zijn. Betogers hielden protestacties in meerdere steden, waaronder Melbourne, Brisbane en Sydney.

Daar scandeerden boze burgers leuzen als ‘weg met ScoMo’, een verwijzing naar premier Scott Morrison. ,,Politici zien de planeet liever branden dan dat ze hun ongelijk toegeven’’, sprak een betoger in Sydney, die aangaf ‘voor zijn dochter’ mee te lopen in de demonstratie.

Sommige betogers kennen mensen die hun huizen verloren, anderen zijn zelf gedupeerd door het vuur. De premier van deelstaat Victoria uitte kritiek op de organisatoren van de manifestatie in Melbourne. Daniel Andrews stelde dat de politie nu tijdens een natuurramp middelen moet vrijmaken voor de protesten.

Volledig scherm
‘Politici zien de planeet liever branden dan dat ze hun ongelijk toegeven’, klinkt het op straat. © Getty Images

‘Planeet brandt’

Gulle Nederlandse gevers

Aangrijpende beelden van verbrande of juist geredde koala’s en kangoeroes overtuigen veel Nederlanders om geld te doneren. Het WNF heeft tot nu toe al meer dan een miljoen euro opgehaald. Meer dan het Nederlandse Rode Kruis (745.000 euro), dat deze week ook een doneeractie startte. Maar waarom grijpen Australische dieren ons meer aan dan, bijvoorbeeld, beesten in de Amazone? Ook daar hield het vuur deze zomer huis.

Guido van der Werf van de Vrije Universiteit Amsterdam. ,,Een koala is veel aaibaarder dan een slang. Daarbij zijn de bosbranden in Australië groter en feller dan die in de Amazone. Het vuur verspreidt zich zo snel dat dieren geen tijd hebben om weg te komen.’’ Koala's vertoeven graag in de toppen van eucalyptusbomen. Ze eten louter eucalyptusblaadjes. De olie en hars in eucalyptusbomen zijn echter enorm brandbaar, waardoor het leefgebied van de dieren nu op grote schaal wordt verwoest.

Via het maandag door het Nederlandse Rode Kruis geopende gironummer 5125 is inmiddels bijna 750.000 euro binnengehaald voor hulp aan Australië. Dat geld gaat naar het Rode Kruis in Australië en wordt gebruikt voor voedsel, water, toiletspullen en mentale hulp voor slachtoffers.

Zo wordt er hulp geboden aan getroffenen om hun leven weer op te bouwen, of om om te gaan met stress en trauma. Het Rode Kruis zegt zich ter plaatse op te maken voor een weekend waarin het vuur, zoals voorspeld, weer aanwakkert. Er zijn zo’n 1920 Rode Kruis-hulpverleners actief om getroffenen van de bosbranden te helpen. 

Donaties die bij het Wereld Natuurfonds (WNF) binnenkomen, zijn ook bestemd voor de Australische tak van de organisatie en zal onder meer worden uitgeven aan het herstel van leefgebieden en medische hulp aan gewonde dieren. De vuurzee betekent voor dieren ‘een enorme ramp’, aldus het WNF.

Het Natuurfonds is ‘blij verrast dat mensen zo massaal schenken’, zegt een woordvoerder.  Tot nu toe kwam al ruim een miljoen binnen op de rekening van het fonds. Mensen kunnen blijven doneren en vanaf zaterdag via de website ook een T-shirt met koala kopen voor het goede doel. 

Bekijk video's over de bosbranden in Australië in onderstaande playlist:

Volledig scherm
De demonstranten roepen op de tot maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan. © Getty Images