Volledig scherm
© AFP

Australiërs stemmen voor homohuwelijk

Een meerderheid van de Australische bevolking steunt de invoering van het homohuwelijk. Bij een peiling door het Australische Bureau voor de Statistiek stemde 61,6 procent van de kiezers voor invoering, 38,4 procent was tegen.

Met een variant op een referendum mochten de Australiërs hun stem uitbrengen. Ruim driekwart van de stemgerechten, 13 miljoen mensen, deed mee aan de peiling waarbij ze hun ja of nee per post konden indienen.

Hoewel de uitslag niet bindend is, beloofde de Australische premier Malcolm Turnbull voor Kerstmis een wet klaar te hebben: ,,We moeten de stem van het volk respecteren. We hebben hen om hun mening gevraagd en ze hebben het ons gegeven. Het resultaat is ondubbelzinnig, het is overweldigend. Ze stemden voor eerlijkheid, voor toewijding en ja, voor liefde", aldus de premier.

Toen de uitslag live bekend werd gemaakt, braken duizenden voorstanders van de wet in een park in Sydney uit in gejuich. Australië wordt dan het 36ste land dat het huwelijk voor partners van gelijke sekse invoert.

  1. Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad
    video

    Brit klaagt reisorganisatie aan voor gevaren 'bommetjes' in zwembad

    Een 44-jarige Brit klaagt de Engelse reisaanbieder Jet2Holidays aan, omdat het bedrijf hem niet waarschuwde voor de gevaren in het waterpark bij een Spaans hotel. Graham Hyde liep ernstig rug- en nekletsel op nadat een flink uit de kluiten gewassen kind tijdens het maken van een bommetje keihard op zijn hoofd belandde. ,,Als ik had geweten hoe riskant het bij de uitlaat van een waterglijbaan is, was ik daar nooit in gegaan'', aldus het slachtoffer.