Australisch meer tijdelijk roze gekleurd

VideoHet meer van Westgate Park, een zoutmeer bij de Australische stad Melbourne is volledig roze gekleurd door een combinatie van zonlicht, warme temperaturen en weinig regenval. Dit natuurfenomeen komt vaker voor, laat het parkbeheer weten.

De schuldige van de roze verkleuring is een algensoort die op de bodem van het meer groeit en een rood pigment produceert als reactie op de extreem hoge zoutwaarden in het meer.

Quote

Het is ook pijnlijk voor je ogen, alsof je zout recht in je ogen strooit

Mark Norman, parkbeheerder

,,Geniet van het uitzicht, maar we raden je aan om niet in contact te komen met het water'', zegt het parkbeheer Parks Victoria.

Mark Norman, hoofdwetenschapper natuurbeheer bij Parks Victoria zegt dat de verkleuring te wijten is aan de onschadelijke algensoort dunalliela. ,,Het is volledig natuurlijk'', zegt hij. ,,We krijgen vaak opmerkingen dat het eruitziet als een industrieel ongeval met roze verf.''

Hoewel het water niet gevaarlijk is, raadt Norman toch af om erin te zwemmen, omdat het erg zout en modderig is. ,,Het zout droogt over je hele lichaam op als harde kristallen. Het is ook pijnlijk voor je ogen, alsof je zout recht in je ogen strooit'', aldus Norman.

Regenen

Het parkbestuur verwacht dat het water weer blauw zal kleuren wanneer het weer frisser wordt en weer gaat regenen.

Het fenomeen werd ook al waargenomen in het Spaanse Salina de Torrevieja, Canada's Dusty Rose Lake en het Senegalese meer Retba.

Eerder deze maand brak er in Andorra nog paniek uit omdat het water van de Valira-rivier groen kleurde. Deze week schrokken inwoners van het Canadese dorpje Onoway toen het kraantjeswater plots roze kleurde.

Volledig scherm
Een Australisch meer is roze gekleurd door natuurlijke redenen. © Parks Victoria
Volledig scherm
Het meer in Parks Victoria is roze gekleurd door de algen. © Facebook Parks Victoria