Australische politica geeft dochter borstvoeding tijdens toespraak
VideoDe Australische politica Larissa Waters gaf haar dochter borstvoeding, terwijl ze een toespraak hield in het parlement. Hiermee wil ze het geven van de borst in het openbaar normaliseren, iets wat in Nederland ook nog steeds een heikel punt is.
Eerder dit jaar trok de politica al de aandacht, toen ze haar baby voedde tijdens een Senaatsvergadering. Deze keer ging Waters zelfs een stapje verder en gaf ze haar dochter Alia Joy de borst, terwijl ze tijdens de vergadering zelf het woord nam. Daarmee trad ze in de voetsporen van haar IJslandse collega Unnur Bra Konradsdottir, die in oktober een vergelijkbare actie deed. Dat meldt de nieuwswebsite Mashable.
,,Vrouwen hebben altijd werken en het opvoeden van kinderen gecombineerd, of dit nou bij de baas was of in huis. Ik hoop dat deze actie helpt om het geven van borstvoeding te normaliseren”, zo verantwoordde Waters haar daad vandaag.
Borstvoeding in het openbaar
In Nederland is niet iedereen is enthousiast over borstvoeding in het openbaar, tijdens werk of in een café. Zo concludeerde het Voedingscentrum in een onderzoek uit 2016. 'Aanstootgevend' of 'ongepast' zijn veelgehoorde bezwaren. ,,Het gaat er vooral om dat mensen zich generen als er borstvoeding wordt gegeven", aldus een woordvoerder. Uit de cijfers blijkt dat 43 procent van de Nederlanders borstvoeding in het openbaar 'niet normaal' vindt.
,,Veel moeders beginnen wel met borstvoeding in het openbaar, maar krijgen te veel negatieve reacties. Terwijl borstvoeding op zichzelf als iets belangrijks wordt gezien", aldus de woordvoerder. Daardoor blijft er volgens haar ook 'de drempel bestaan' voor moeders om in het openbaar borstvoeding te geven. Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de vrouwen zich er in elk geval (zeer) onprettig bij voelt.
Ludieke actie
Zijn deze vrouwen met de actie nou werkelijk geholpen? Volgens een woordvoerder van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, is de daad van Waters vooral 'ludiek' bedoeld. Vrouwen hoeven niet per se borstvoeding te geven in soortgelijke situaties, maar de politica zet met haar actie volgens de woordvoerder wel iets 'belangrijks' op de agenda.
,,Volgens ons onderschrijft ze met haar daad vooral dat er goede voorzieningen nodig zijn, zoals kinderopvang, kolfkamers en een arbeids- en zorgbalans tussen partners.”
Opvallend is dat Nederlandse vrouwen de werkplek als één van de prettigste plekken zien om borstvoeding in het openbaar te geven. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat moeders de plek op twee zetten, na zorginstellingen, met een rapportcijfer van 6.7.
Doutzen Kroes
Dat borstvoeding geven genormaliseerd moet worden, is een opvatting die al langer leeft. Niet alleen bij politica, ook bekende personen vinden dat borstvoeding geven in het openbaar moet kunnen. Zo plaatste het Friese model Doutzen Kroes foto's op Instagram waarbij te zien was hoe ze haar baby voedde, om een voorbeeld te stellen.
Wat vind jij?
Poll
Je baby de borst geven als je staat te speechen is doodnormaal
-
Ja, dat moet gewoon kunnen (62%)
-
Nee, dat doe je niet in het openbaar (38%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaans hooggerechtshof bepaalt dat man naakt over straat mag lopen: ‘Niks illegaals aan’
In Spanje heeft het hooggerechtshof bepaald dat een man die naakt over straat liep niets illegaals deed. De 29-jarige man kwam ook naakt bij het hof aan. En hoe zit dat in Nederland? -
VS krijgen toegang tot vier extra militaire bases in Filipijnen
Amerikaanse troepen krijgen toegang tot vier extra militaire bases in de Filipijnen, meldt het Amerikaanse ministerie van Defensie. De extra toegang gebeurt in het kader van een pact uit 2014, bekend als EDCA, waardoor Amerikaanse troepen door Filipijnse bases kunnen roteren. Het stelt het Amerikaanse leger ook in staat om defensiematerieel en voorraden op die bases op te slaan. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
Tennisser Nick Kyrgios bekent schuld: ex-vriendin mishandeld tijdens een ruzie
De Australische tennisser Nick Kyrgios heeft bekend dat hij begin 2021 zijn toenmalige vriendin heeft mishandeld, maar het levert hem desondanks geen straf op. Tijdens een rechtszitting in de Australische hoofdstad Canberra gaf Kyrgios toe dat hij zijn ex-vriendin Chiara Passari ruim twee jaar geleden tijdens een ruzie op de grond had geduwd. De aanklacht van mishandeling die de vrouw had ingediend, werd daarop verworpen door de rechter.
-
PREMIUMVier vragen
Vandaag EU-top in Oekraïne: eerste keer dat de EU vergadert in een oorlogsgebied
De Europese Unie en Oekraïne houden vrijdag een topbijeenkomst in Kiev. Het is de eerste keer dat Europese leiders vergaderen in een oorlogszone. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
Turkije roept Nederlandse ambassadeur op het matje na sluiting consulaat in ‘psychologische oorlog’
Turkije heeft de ambassadeurs van negen westerse landen op het matje geroepen wegens de sluiting van hun consulaten. Onder die landen zijn ook Nederland, de VS, Zweden, Duitsland en Frankrijk. De landen sloten hun consulaten afgelopen dagen uit veiligheidsoverwegingen. In het land heerst woede richting westerse diplomaten na protesten met koranverbrandingen en -verscheuringen in onder meer Stockholm en Den Haag.