Volledig scherm
De Australische premier Scott Morrison. © EPA

Australische premier verontrust over Chinese inmenging in nationale politiek

De Australische premier Scott Morrison maakt zich grote zorgen over aantijgingen dat China heeft geprobeerd een agent in het Australische parlement te krijgen. Dat meldde de Australische tv-zender Channel 9 zondag.

,,Het is diep verontrustend’’, aldus Morrison. De Australische inlichtingendienst liet na de publicatie van het artikel weten dat er al een onderzoek was gestart. ,,Wij zijn op de hoogte van de aantijgingen en het onderzoek is in volle gang.’’

Volgens Channel 9 heeft China geprobeerd om de 32-jarige Bo ‘Nick’ Zhao naar voren te schuiven als kandidaat voor de Liberale Partij. Hij zou de Australische inlichtingendienst ASIO over het Chinese plan hebben verteld. Later werd hij dood gevonden in een hotelkamer.

Spion

Een andere man, Wang ‘William’ Liqiang, claimt dat hij in Australië een spion is geweest voor China. Hij heeft samen met zijn vrouw en kind asiel aangevraagd in het land. China ontkent dat de man spion was en zegt dat de man een veroordeelde oplichter is.

De banden tussen Australië en China zijn de afgelopen jaren verslechterd door beschuldigingen dat China zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden.