Volledig scherm
© EPA

Australische vrouw (50) opgepakt wegens naalden in aardbeien

De politie van Queensland heeft een 50-jarige vrouw gearresteerd die ervan wordt verdacht naalden en spelden in aardbeien te hebben gestopt. Wekenlang speurwerk is daaraan vooraf gegaan met landelijke samenwerking van verschillende Australische overheidsdiensten. 

De vermoedelijke dader krijgt waarschijnlijk zondag nog de aanklacht te horen en wordt dan maandag voorgeleid aan de rechter in Brisbane. Omdat het onderzoek nog niet is afgerond wilde de officier van justitie verder nog niets over haar zeggen. Door nieuwe wetgeving over het verontreinigen van voedsel kan ze een gevangenisstraf krijgen van maximaal vijftien jaar.

De affaire zorgde vanaf 12 september voor grote opschudding in Australië. Later die maand werd ook in Nieuw-Zeeland alarm geslagen na de ontdekking van bakjes met ‘doorgestoken’ aardbeien. De oogst van de getroffen telers werd van de markt gehaald. De Australische premier Scott Morrison was not amused door speldenprikkers en sprak van ,,lafaards’’ die de werkgelegenheid van landgenoten in gevaar brengen.

De autoriteiten loofden een beloning van 100.000 dollar (62.000 euro) uit voor de gouden tip die tot een aanhouding zou leiden. Het is nog niet duidelijk of die daadwerkelijk is binnengekomen. De politie liet in de bekendmaking weten dat meer informatie welkom is en vroeg getuigen zich te blijven melden.

Bananen en appels

De autoriteiten kregen ook meldingen over naalden in andere fruitsoorten, zoals bananen en appels. De politie vermoedde dat het in sommige gevallen om grappen of copycat-gedrag ging. 

Eerder gaf een jonge Australiër toe dat hij naalden in fruit stopte, voor de grap. De jongen is opgepakt en krijgt waarschijnlijk jeugdzorg.

Volledig scherm
© EPA