Volledig scherm
Politie op Malta inspecteert het wrak van de auto waarin journaliste Daphne Caruana Galizia omkwam nadat een autobom ontplofte. © ANP

Autobom doodt bekende kritische blogster op Malta

De bekendste onderzoeksjournalist van Malta is omgekomen toen een krachtige bom haar auto opblies. Daphne Caruana Galizia (53) was razend populair onder de bewoners van de eilandenstaat en hield ook een bekend blog bij. Ze was bezig de corruptie in Malta onder de loep te nemen. 

De zaken die ze onderzocht waren vaak zaken waarbij Maltezer politici betrokken waren. Op haar site deed ze verslag van haar verrichtingen en plaatste ze regelmatige pittige commentaren. ,,Die schurk Schembri was vandaag in de rechtbank en om te bepleiten dat hij geen schurk is", schreef ze vandaag nog over een oppositieleider. 

Aanval op de persvrijheid

De bom in haar auto explodeerde toen Caruana bij het dorp Bidnija in Noord-Malta reed. Premier Joseph Muscat noemde de dodelijke aanslag ,,een barbaarse aanval op de persvrijheid". Hij kondigde onmiddellijk een onderzoek aan. ,,Ons land verdient gerechtigheid", zei hij.

Quote

Dit soort gebeurte­nis­sen doet denken aan Poetin's Rusland, niet de Europese Unie.

Europarlementariër Sven Giegold

Muscat was zelf onderwerp van de onderzoeken van de journalist. Volgens Caruana is zijn vrouw Michelle eigenaar van het bedrijf Egrant in Panama, dat grote sommen geld liet circuleren in transacties met een bank in Azerbeidzjan. Daarvan zou de vrouw flink hebben geprofiteerd. Egrant staat vermeld in de beruchte Panama Papers. De beschuldiging stond herverkiezing van Muscat overigens niet in de weg.

De Duitse Europarlementariër voor de Groenen, Sven Giegold, reageert geschokt op de aanslag. ,,Daphne speelde een vitale rol in het naar boven brengen van ernstige beschuldigingen van witwassen en corruptie in Malta, waaronder die onder belangrijke figuren in de Maltese regering". Giegold vergeleek de situatie met de politieke situatie in Rusland. ,,Het is te vroeg om de oorzaak van de explosie te kennen, we verwachten een grondig onderzoek. Dit soort gebeurtenissen doet denken aan Poetin's Rusland, niet de Europese Unie." 

"Er kan absoluut geen tolerantie zijn voor geweld tegen de pers en de vrijheid van meningsuiting in de Europese Unie", stelt Giegold verder. Ook de voorzitter van de Europse Volkspartij, Joseph Daul, riep op tot een onderzoek. ,,Na zo'n verschrikkelijke misdaad roepen we de autoriteiten op om onmiddellijk een onderzoek te starten om dit geweld te verklaren en de verantwoordelijken voor de rechter te brengen"

,,Daphne Caruana Galizia heeft haar leven gewijd aan het ontdekken van de waarheid door haar rapportages, we treuren zo'n groot verlies", zei Daul. ,,Ze was een onderzoeksjournalist van het hoogste kaliber, en haar werk aan de Panama-papers heeft van de wereld een transparanter en eerlijker plek gemaakt."

Volledig scherm
Politie op Malta inspecteert het wrak van de auto waarin journaliste Daphne Caruana Galizia omkwam nadat een autobom ontplofte. © ANP