Volledig scherm
Bloemen bij de herdenking van de aanslagen op de luchthaven Brussels Airport, een jaar na de aanslagen. © ANP

Autopsierapporten slachtoffers aanslagen Brussel gestolen

Een man heeft vorige week in het Brusselse parketgebouw de autopsierapporten van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 gestolen. Dat meldde het Belgische VTM Nieuws. Bij de aanslagen op Brussels Airport en op een metro kwamen in totaal 35 mensen om het leven inclusief de drie terroristen. De verslagen van de autopsies stonden op één harde schijf.

Het Brusselse parket bevestigde dat uit een kantoor van een gerechtelijk arts een externe harde schijf is gestolen. Volgens bronnen van persbureau Belga staan op die harde schijf onder meer de autopsieverslagen van de slachtoffers van 22 maart. Er is een 27-jarige verdachte opgepakt. Die verschijnt morgen voor de Brusselse raadkamer.

De diefstal vond vorige week donderdag plaats in het Portalisgebouw, waar de gerechtelijk artsen een kantoor hebben. Volgens gerechtelijke bronnen ging de dader er niet alleen vandoor met de externe harde schijf maar ook nog met andere spullen, zoals een dictafoon. Het lijkt daarom niet om een gerichte diefstal van de autopsierapporten te gaan.

‘Verbazingwekkend’

De opgepakte verdachte heeft ook geen enkele link met de aanslagen van 22 maart of de slachtoffers. Volgens het Brusselse parket ontkent de man elke betrokkenheid bij de diefstal. De diefstal heeft geen gevolgen voor het verdere onderzoek naar de aanslagen. De officiële documenten liggen al neer op de griffie van de rechtbank. De diefstal vormt dan ook geen belemmering voor de rechtsgang.

Het parket gaat de nabestaanden nu één voor één contacteren. ,,Dit is zeer verbazingwekkend nieuws. We stellen ons de vraag waarom specifiek deze zaken gestolen worden. Het is tamelijk onbegrijpelijk, het laatste wat je zou verwachten, dat er interesse bestaat voor dergelijke informatie”, verklaart Philippe Vansteenkiste, voorzitter van de slachtoffervereniging V-Europe volgens Het Laatste Nieuws.

Op 22 maart 2016 kwamen op de luchthaven van Zaventem en in de metro ter hoogte van halte Maalbeek 32 mensen op het leven: zeventien Belgen en vijftien mensen met een andere nationaliteit. Daaronder drie Nederlanders. Het onderzoek naar de daders, de broers El Bakraoui, Najim Lachraaoui, Mohamed Abrini en hun netwerk, loopt nog.