Avondklok in Colombia na nieuwe protesten tegen regering
In de Colombiaanse hoofdstad Bogotá is vrijdag een avondklok ingesteld vanwege aanhoudende protesten tegen het regeringsbeleid. Dat heeft burgemeester Enrique Peñalosa bekendgemaakt. De avondklok gold eerst alleen voor drie wijken waar het donderdag onrustig was, maar is uit voorzorg uitgebreid naar de hele stad. Er zijn 20.000 agenten op de been om te voorkomen dat er rellen ontstaan.
Het is voor het eerst in meer dan 40 jaar dat er in Bogotá, een stad met zo’n 7 miljoen inwoners, een avondklok wordt afgekondigd. De maatregel werd door de burgemeester van de stad uitgevaardigd op dringend verzoek van de Colombiaanse president Iván Duque.
De avondklok geldt van 21.00 uur vrijdagavond tot 6.00 uur zaterdagmorgen. Ook is een samenscholingsverbod van kracht en mag er tot zaterdagmiddag geen alcohol worden verkocht.
Honderden demonstranten negeerden de avondklok vrijdagavond en trokken naar de ambtswoning van president Duque in Bogotá. Ze zongen het volkslied terwijl ze herrie maakten door op potten en pannen te slaan, een traditionele Zuid-Amerikaanse gewoonte bij volksprotesten.
Eerder op de dag verzamelden zich duizenden mensen op het belangrijkste plein van Bogotá, Plaza Bolivar, voor nieuwe protestacties. De demonstranten vinden dat de regering van de conservatieve Duque te weinig doet tegen de dalende koopkracht van het land en ze maken zich zorgen om corruptie binnen de overheid. Ook daar sloegen ze onder meer op potten en pannen en riepen leuzen tegen het regeringsbeleid.
Nationale staking
Ook donderdag werd er in Bogotá en andere steden in het land gedemonstreerd. Vakbonden, studentenbewegingen en inheemse groeperingen hadden een nationale staking afgekondigd. In de hoofdstad betoogden ruim 250.000 mensen tegen het regeringsbeleid, een van de grootste protestdemonstraties in de recente Colombiaanse geschiedenis. De massaprotesten begonnen vreedzaam maar leidden later tot confrontaties tussen de betogers en politie, die onder meer traangas inzette. In onder andere Bogotá en de zuidwestelijk gelegen stad Cali kwam het tot rellen en plunderingen. Elders in Colombia vielen drie doden tijdens demonstraties.
Duque riep vrijdagavond in een toespraak op tot een dialoog over de onvrede. ,,Volgende week start ik een nationaal gesprek. Zo moeten we tot de oplossing komen om op de midden en lange termijn het sociale gat in ons land te dichten.’’
De massaprotesten in Colombia volgen op soortgelijke demonstraties in andere Zuid-Amerikaanse landen. Ook in Chili, Equador en Bolivia gingen ontevreden burgers recent massaal de straat op.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Regering Chili belooft betogers nieuwe grondwet
De Chileense regering heeft burgers na de zoveelste massaprotesten een nieuwe grondwet in het vooruitzicht gesteld. Dat is een van de eisen van betogers. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Senator benoemd tot interim-president van Bolivia
Het constitutionele hof in Bolivia bevestigt de aanstelling van Jeanine Áñez van oppositiepartij Nationale Eenheid als interim-president van het land. Ze volgt tijdelijk de naar Mexico gevluchte president Evo Morales op. De verklaring van het hof komt nadat Áñez zichzelf eerder uitriep tot waarnemend president. -
Rwandese volksheld Rusesabagina vrijgelaten en in Qatar gearriveerd
Paul Rusesabagina, bekend van de film 'Hotel Rwanda', is maandag aangekomen in Qatar, zo melden diplomatieke bronnen. De Belgische Rwandees die in zijn geboorteland tot 25 jaar celstraf was veroordeeld wegens terrorisme, werd afgelopen weekend vrijgelaten.
-
PREMIUMTurkije en Syrië
Momenten van geluk tussen de puinhopen van de aardbeving: ‘Lach van de jarige job is onbetaalbaar’
-
-
-
Papegaai is getuige van moord en praat daders aan de galg: twee Indiase mannen krijgen levenslang
Een papegaai is erin geslaagd om een moordzaak op te lossen in India. Hij was de enige getuige van de dood van zijn bazin en haar hond. De pratende vogel verklapte de naam van één van de twee daders aan de echtgenoot van de vrouw. Toen de twee verdachten daarna ondervraagd werden door de politie, bekenden ze. De rechter in de noordelijke stad Agra heeft hen een levenslange celstraf opgelegd. -
28
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.