Volledig scherm
Er moeten in de tweede helft van 2017 zon 500 vluchtelingen en statushouders in de PWA-kazerne komen © anp

Azc in Gouda gaat jaar later open dan gepland

Het asielzoekerscentrum in Gouda gaat niet deze zomer open, maar pas in de tweede helft van 2017. Dit heeft burgemeester Milo Schoenmaker van Gouda woensdag bekendgemaakt in de raadsvergadering.

Volgens Schoenmaker heeft het COA meer tijd nodig voor de aanbesteding en de uiteindelijke verbouwing van de voormalige kazerne in Gouda Noord, die straks 500 vluchtelingen en statushouders onderdak moet bieden. Voor Jeroen van Walstijn, woordvoerder van de omwonenden komt de mededeling niet als een verrassing. ,,Zo'n verbouwing kost gruwelijk veel  tijd en geld. Daarom is het haalbaarheidsonderzoek ook nog niet  bekend. Ik denk dat ze bij het COA afwegen of het het allemaal wel waard is."

Voorwaarden
De omwonenden waren woensdag naar de gemeenteraadsvergadering in het Huis van de Stad in Gouda gekomen om hun advies in te dienen. Een buurtplatform heeft een aantal voorwaarden opgesteld die de gemeente zou moeten overnemen om genoeg draagvlak in de buurt te krijgen. Zo zou de gemeente met het COA  steeds contracten van twee jaar moeten afsluiten voor het Goudse azc. Pas wanneer zich geen incidenten voordoen, kan wat de omwonenden betreft het contract worden verlengd. Voor het azc moet een extra wijkagent worden aangesteld en er moet minimaal drie uur dagbesteding zijn.

Vorige week werd al bekend dat de omwonenden van de voormalige PWA-kazerne in Gouda Noord een gefaseerde instroom willen. Eerst 150 mensen en als het goed gaat een volgende groep erbij. Ook willen ze een bed-, bad- en broodregeling in Gouda en eens per maand overleg over de gang van zaken in het azc. De wijkagent zou eens per maand spreekuur moeten houden. Het aantal asielzoekers mag maximaal 500 zijn en na 10 jaar moet het echt dicht.

Advies in plaats van inspraak
Volgens woordvoerder Van Walstijn is het een totaalpakket en dient de gemeente alle punten op te nemen in de bestuursovereenkomst die binnenkort met het COA wordt gesloten. ,,Onze uitgangspunten zijn redelijk. We hadden graag echt inspraak gehad, maar dat bleek niet te kunnen. Nu is er een advies."

Burgemeester Milo Schoenmaker stelde dat advies ter harte te nemen. ,,De onderhandelingen met het COA starten deze maand. We nemen dit mee, maar we hebben meer adviezen gekregen. Ik wil graag zeer binnenkort met een delegatie van de omwonenden nog eens van gedachten wisselen over  de achtergronden van de punten."

Wel benadrukt Schoenmaker dat er echt onderhandeld moet worden met het COA. ,,Het zou dus kunnen dat sommige dingen niet in de bestuursovereenkomst komen. Dat zal dan wel goed beargumenteerd moeten worden. Daarnaast is het ook zo dat de conceptovereenkomst door de gemeenteraad wordt besproken."