Volledig scherm
Goldring op archiefbeeld © AFP

Baas Oxfam: We hebben toch geen baby's vermoord?

Mark Goldring, CEO van Oxfam Groot-Brittanië, zegt dat de heisa rond de seksfeestjes binnen zijn organisatie fel overtrokken is. ,,We hebben toch geen baby’s vermoord?”, klinkt het in een interview met de Britse krant The Guardian.

De beschuldigingen bekennen of ontkennen doet Goldring niet. Als topman van een van ’s werelds belangrijkste organisaties die strijdt tegen honger en die ontwikkeling bevordert, verontschuldigt hij zich voor mogelijke misbruiken in Haïti en Tsjaad. ,,Maar de storm van kritiek die we moeten ondergaan is buiten elke proportie. We hebben toch geen baby's vermoord? Al de verklaringen van de leiding en van onze mensen te velde werd gemanipuleerd”.

Gewaarschuwd

Hulporganisaties, waaronder Oxfam, werden tien jaar geleden al gewaarschuwd dat kinderen seksueel werden misbruikt op Haïti. Kinderen van nog geen zeven jaar kregen voedsel en andere hulpmiddelen in ruil voor seks, meldt de Britse krant The Independent dan weer uit een rapport van Save the Children.

Het rapport uit 2007 meldt grootschalig misbruik tijdens 23 hulp-, vredes- en veiligheidsoperaties in Haïti, Ivoorkust en het toenmalige zuidelijk Soedan. Het zou gaan om 'elke vorm van seksueel kindermisbruik die voorstelbaar is', waaronder verkrachting, prostitutie, pornografie, seksuele slavernij en mensenhandel.

Ophef

De Britse krant The Times meldde eerder deze week dat medewerkers van de humanitaire organisatie tijdens een missie in Haïti in 2010 en 2011 seksfeesten hebben gehad met (minderjarige) prostituees in een door de ngo gehuurd appartement.

De organisatie werd daarnaast vandaag beschuldigd van het inhuren van prostituees voor feestjes in Tsjaad. De incidenten in het Afrikaanse land zouden hebben plaatsgevonden rond 2006. Een anonieme voormalig medewerker sprak tegenover The Guardian van een 'probleem in de hele sector'.