Volledig scherm

Baby dood na rituele besnijdenis

In New York is een baby overleden na het ondergaan van een Joods-rituele besnijdenis. Het kindje overleed aan de ziekte herpes type 1. De dood wordt onderzocht door gezondheidsdiensten in de staat New York.

Het kind overleed afgelopen september in het Maimonides ziekenhuis in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Het besnijdenisritueel wordt alleen toegepast in de ultra-orthodox-joodse geloofsbeleving.

Het ritueel van de 'orale suctie of metzitzah b'peh' houdt in dat na het besnijden van de voorhuid, het bloed van de wond met de mond wordt opgezogen door de uitvoerder van de besnijdenis, genaamd een mohel. Meestal is de mohel een rabbi.

In 2003 raakten drie kinderen in New York besmet met herpes, waarvan er een overleed. Gezondheidsdiensten houden sindsdien permanente voorlichtingscampagnes waarin gewaarschuwd wordt tegen de gevaren van de procedure. De mohel van destijds kreeg destijds een gerechtelijk verbod op het uitvoeren van de besnijdenis.

Wie de uitvoerder van de laatste fatale besnijdenis is, is ondanks maandenlang onderzoek nog niet bekend. De onderzoekers klagen over weinig medewerking uit de gemeenschap, die bekend staat om zijn geslotenheid.