Volledig scherm
© Shutterstock

Baby overleden door superfoods, OM eist celstraf tegen Belgische ouders

Een vader en moeder riskeren 18 maanden gevangenisstraf omdat hun baby is gestorven aan dehydratie en ondervoeding. Het stel uit Beveren (België) ging er zonder een arts te raadplegen vanuit dat de baby lactose- en glutenintolerant was. Het jongetje kreeg alleen nog maar alternatieve drankjes zoals quinoamelk.

Het kindje kreeg ooit wel borstvoeding en klassieke flesvoeding, maar toen dat om onbekende reden niet langer lukte, probeerden de ouders in kwestie - twee flexitariërs die een zaak in natuurvoeding hebben- allerlei alternatieve papjes uit. Vier maanden lang gaven ze hun zoontje alleen nog maar graanmelk, rijstmelk, havermelk, quinoamelk en boekweitmelk. 

Omdat het kind op een nacht zo heftig moest overgeven, besloten Peter S. (34) en Sandrina V. (30) toch maar naar een homeopaat te gaan, op een uur rijden van hun woonplaats. Die verwees de baby onmiddellijk door naar het ziekenhuis, maar het kind stierf nog voor ze bij de eerste hulp aankwamen. Het kindje van ruim zeven maanden woog bij zijn dood amper 4,3 kilo, vier kilo minder dan kinderen normaal rond die leeftijd zouden moeten wegen. 

,,Deze baby ging van een degelijke 6 kilo naar 4 kilo en de ouders deden niets", aldus de officier van justitie in tijdens de strafeis. ,,Ze gingen alleen maar door met hem alternatieve pap te geven. Dat komt neer op het opzettelijk voedsel weigeren. Zoiets moet worden vervolgd." 

De zus van de moeder verklaarde later dat zij had gezien hoe slecht de baby er op de dag van het overlijden (6 juni 2014) had uitgezien. ,,En toch was de afkeer van de ouders van de traditionele geneeskunde zó sterk dat ze ze liever een uur naar een homeopaat reden, dan dat ze naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis reden", sprak de officier van justitie. 

'We deden niets verkeerd'

De huilende moeder gaf in de rechtszaal schoorvoetend toe dat ze, met wat ze nu weet, 'misschien toch sneller naar een dokter zou zijn gegaan'. De vader was het daar niet mee eens. ,,In onze ogen deden we niets verkeerd. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd om voor onze baby te zorgen." Na de zitting zei hij dat ze nooit een dokter hebben geraadpleegd omdat ze zich nooit echt zorgen hebben gemaakt.

De ouders gaven aan dat zij hun twee andere kinderen ook deels met alternatieve pap hadden gevoed, en dat zij perfect gezond waren. 

Volgens Elisabeth De Greef, kindergastro-enterologe aan het UZ Brussel, zijn haver-, boekweit- en quinoamelk absoluut een no-go voor zuigelingen. ,,Want deze soorten melk bevatten niet de vereiste eiwitten, mineralen en vitamines. Ze zijn niet aangepast aan zuigelingen en dus ongeschikt."