Volledig scherm
Screenshot van het account waarop baby's verhandeld werden. © Instagram/The Guardian

Baby's te koop op Instagram: vier arrestaties

De Indonesische politie zegt vier personen te hebben aangehouden die betrokken zouden zijn bij het kopen en verkopen van baby's via Instagram. Dat meldt de Engelse krant The Guardian.

Volgens woordvoerder Frans Barung Mangera van de politie op Oost-Java hebben agenten kunnen verhinderen dat vorige week in Soerabaja een geplande verkoop van een baby doorging. Een 22-jarige vrouw zou daarbij haar kindje hebben willen verkopen voor omgerekend zo'n 830 euro.

De vrouw werd aangehouden, evenals een 29-jarige man die het account runde waarop baby's te koop werden aangeboden. Ook een tussenpersoon en een potentiële koper op Bali werden ingerekend. De vier kunnen volgens de Indonesische kinderbeschermingswetten vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Verder nam de politie een adoptieverklaring, cash geld en mobiele telefoons met berichten over de geplande babyverkoop in beslag.

Het Instagram-account presenteerde zich als organisatie voor 'familiewelzijn', met oplossingen voor familieproblemen. Het account prees zichzelf aan als platform voor advies, speciaal voor jonge, ongetrouwde en zwangere vrouwen. Dat is in het grotendeels moslim-Indonesië nog een sociaal taboe. 

Op het account, dat zevenhonderd volgers had, waren onder meer de verhalen te lezen van gemaskerde vrouwen die hun nog ongeboren kindje om financiële redenen voor adoptie wilden aanbieden. Daarnaast werden er foto's getoond van aangeboden baby's, voorzien van een codenaam en kenmerken zoals geslacht, leeftijd en geslacht. 

Volgens Mangera zijn er zeker drie baby's via het account verkocht.