Jerel en Lindsey La Santa met hun dochter Jay-Natalie.
Volledig scherm
Jerel en Lindsey La Santa met hun dochter Jay-Natalie. © Privéfoto/Hispanic Society Fire Department New York

Baby van New Yorkse brandweerman overlijdt aan coronavirus

Een drama voor een brandweerman en zijn vrouw uit New York. Ze verloren afgelopen maandag hun vier maanden oude dochter aan het coronavirus. Het meisje, dat een hartaandoening had, lag toen al bijna een maand in het ziekenhuis.

Baby Jay-Natalie La Santa werd op 21 maart door haar ouders Jerel en Lindsey naar het ziekenhuis gebracht omdat ze hoge koorts had. Omdat het meisje een hartaandoening had, werd ze gelijk opgenomen. De artsen lieten diezelfde dag nog een coronatest doen, maar de resultaten kwamen negatief terug. Ook haar ouders kregen een test, maar ook die resultaten wezen niets uit.

Na bijna een week in het ziekenhuis werd de steeds zieker wordende baby opnieuw getest. Toen kwamen de resultaten wel positief terug. ,,We hebben nog altijd geen idee hoe ze het gekregen heeft”, vertelt Wanda La Santa, de oma van het meisje, tegen NBC News. Het was haar eerste kleinkind.

Steeds zieker

Quote

We hebben nog altijd geen idee hoe ze het gekregen heeft

Volgens Wanda was het meisje de eerste zestien dagen in het ziekenhuis wakker. Toen ze steeds zieker werd, moesten de artsen haar in een kunstmatige slaap brengen vanwege haar hartaandoening. Na ongeveer een week leek het beter te gaan. Er waren steeds meer verbeteringen te zien en ook verschillende tests wezen uit dat de baby aan de beterende hand was. Haar koorts ging naar beneden.

De familie had op maandag 20 april een afspraak met de artsen en iedereen was ervan overtuigd dat het de goede kant op ging en dat het goed zou komen. Maar enkele uren laten werd Jay-Natalie plotseling weer heel ziek. ,,Binnen enkele minuten werd haar hartslag lager, begon ze moeilijker te ademen en stopte uiteindelijk haar hart met kloppen”, zegt haar oma. Ze overleed diezelfde middag, een week voordat ze 5 maanden oud werd.

Serieus nemen

Volgens Wanda zijn haar ouders kapot van het verdriet. Toch wil ze haar verhaal delen om anderen te laten zien dat ze het virus serieus moeten nemen. ,,Ik wil dat mensen begrijpen dat dit iets serieus is. Het is geen grapje. Mijn kleindochter vocht een maand lang tegen het virus in het ziekenhuis. Ze gaf alles, maar het mocht niet baten.”

Het brandweerkorps van New York zegt dat Jerel La Santa sinds november brandweerman was. ,,Onze gedachten zijn bij de familie in deze vreselijke tijd”, aldus het korps in een statement. Er is een inzamelingsactie gestart voor de familie om de gemaakte medische kosten te vergoeden.

Volgens de gezondheidsautoriteiten in New York komt het zelden voor dat kinderen aan het coronavirus overlijden. Uit cijfers blijkt dat tot dusver vier kinderen tussen de 0 en 17 jaar aan het virus zijn overleden. Zij hadden allen medische problemen die daarbij vermoedelijk een rol hebben gespeeld.