Volledig scherm
Het incident gebeurde in Hacienda HealthCare in Phoenix. Rechts een illustratief beeld. © AP/Getty

Baby van vrouw (29) in coma stierf bijna bij geboorte

Bij de bevalling van de Amerikaanse vrouw die al 14 jaar in coma ligt, is de baby bijna overleden. Dat heeft de Amerikaanse politie bekendgemaakt. De vrouw (29) verkeert al jaren in een coma nadat ze bijna verdronk, en kreeg een kleine twee weken geleden plots weeën. Intussen worden onder meer bij alle mannelijke personeelsleden van de instelling dna-stalen afgenomen, in de hoop te weten te komen wie de vader is van het kind.

Volgens de politie werden de hulpdiensten op 29 december vorig jaar om iets voor 16.00 uur naar Hacienda HealthCare geroepen, het verzorgingshuis in Phoenix, Arizona, waar de comateuze vrouw ligt. De code die werd gebruikt wees erop dat er iemand ‘in moeilijkheden was, niet meer ademde of bewusteloos raakte’. Die melding ging over de pasgeboren baby. Moeder en zoon werden meteen naar een ziekenhuis gebracht. Ze zouden het intussen - naar omstandigheden - goed maken.

,,De familie is boos, getraumatiseerd en in shock door het misbruik en de verwaarlozing van hun dochter’’, aldus advocaat John Micheaels bij CNN. ,,Ze heeft me gevraagd mee te delen dat de jongen in een liefdevol gezin is terechtgekomen en dat er goed voor hem zal worden gezorgd.’’

Onderzoek

Intussen is er ook een onderzoek gestart naar verkrachting. De vrouw kan door haar coma al 14 jaar niet meer bewegen of communiceren. ,,Ze was dan ook niet in een positie om toestemming te geven’’, aldus woordvoerder Tommy Thompson van de politie van Phoenix. ,,Ze was een hulpeloos slachtoffer dat seksueel is aangerand.’’ 

Volledig scherm
Tommy Thompson van de politie van Phoenix. © AP

De Amerikaanse politie wil via een huiszoekingsbevel het dna van alle mannelijke personeelsleden vanHacienda HealthCare onderzoeken. Voorlopig is er echter nog geen verdachte in beeld. De politie laat weten dat de dader ook een bezoeker van het verzorgingshuis kan zijn. 

Schandaal

De CEO van het verzorgingshuis Bill Timmons nam eerder deze week al ontslag na het schandaal. Gary Orman van de raad van bestuur van de instelling beloofde intussen volledig mee te werken aan het onderzoek. Hij sprak van een ‘ongeziene zaak, waar alle betrokkenen kapot van zijn, van het slachtoffer en haar familie tot het personeel’.

Volledig scherm
© AP