Volledig scherm
Bedrijfsvlag van baggeraar Van Oord. © ANP

‘Baggeraar Van Oord was blind voor signalen corruptie bij baggerklus Angola’

Baggeraar Van Oord heeft in Angola bewust zakengedaan met een partner die bijna een derde van de aanneemsom van 615 miljoen dollar kon declareren voor nauwelijks omschreven werkzaamheden. Van Oord wist op dat moment dat deze partner in handen was van de in opspraak geraakte dochter van de toenmalige president Dos Santos. Dat schrijven Het Financieele Dagblad en Trouw.

Ook heeft Van Oord miljoenen vanuit Angola doorgestort naar een rekening op de Kaapverdische eilanden, bij een bank die in handen is van de toenmalige presidentsdochter. Experts zeggen dat het baggerbedrijf belangrijke 'rode vlaggen' voor mogelijke corruptie heeft genegeerd. Ook zijn ze kritisch over de rol van ING en Atradius, die als bank en kredietverzekeraar betrokken waren.

Van Oord werkte samen met een Angolese partner, Urbinveste. Eigenaar is Isabel dos Santos, dochter van oud-president José Eduardo dos Santos. Zij ligt al vanaf 2013 in internationale media onder vuur vanwege de dubieuze herkomst van haar miljardenvermogen.

Van Oord zegt in een reactie: ,,Het was aan de kant van Urbinveste wat ruim begroot om zo voldoende budget veilig te stellen." Volgens Van Oord was elke partner verantwoordelijk voor het eigen deel van het contract.