Volledig scherm
Protest tegen de Grand Prix © Getty Images

Bahreinse vrouw die kritiek uitte op Grand Prix na marteling en misbruik vrijgelaten

Najah Yusuf, een Bahreinse mensenrechtenactivist en blogger die een celstraf uitzat omdat ze zich kritisch had uitgelaten over de Grand Prix in Bahrein, is vandaag door de Bahreinse autoriteiten vrijgelaten. Yusuf werd in april 2017 gearresteerd en in juni 2018 tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens uitspraken op sociale media die ‘mensen aanmoedigen om het politieke en sociale systeem omver te werpen’. 

De Bahreinse ex-ambtenaar en moeder van vier kinderen kreeg drie jaar cel nadat ze  middels verschillende Facebookposts het regime en de race had bekritiseerd. Mensenrechtengroepen menen dat Yusuf destijds met seksueel geweld en marteling tot een bekentenis tot opruiing werd gedwongen.  

Gratie

In haar berichten op sociale media uitte Yusuf kritiek op de Grote Prijs van 2017, die ze een middel voor de regeringsfamilie noemde om grote mensenrechtenschendingen goed te praten. Haar vrijlating is het gevolg van een grote internationale campagne van The Bahrain Institute for Rights and Democracy (Bird). De autoriteiten van het repressieve Golfstaatje, verlenen Yusuf de gratie vlak voor het islamitische Offerfeest, dat morgen plaatsvindt. Yusufs familie kreeg vandaag het verlossende telefoontje over de vrijlating. 

In Bahrein worden mensen met een afwijkende mening regelmatig opgesloten en gemarteld. Begin dit jaar werd ook bekend dat een Bahreinse asielzoeker in zijn vaderland was gearresteerd en tot levenslang was veroordeeld nadat hij door Nederland was uitgezet. De aanhouding gebeurde direct na zijn aankomst op het vliegveld van Manama op 20 oktober vorig jaar. Hij stapte daarop naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

 De 27-jarige Bahreini wil Nederland ervoor aansprakelijk stellen dat hij werd teruggestuurd naar een land waar hij volgens mensenrechtenorganisaties slachtoffer is geworden van een politiek schijnproces.