'Bang voor besnijdenis? Stop een lepel in je slip'
‘Bang voor besnijdenis? Stop een lepel in je slip!’ Als het aan de Brusselse staatssecretaris voor gelijke kansen Bianca Debaets ligt, blijven de veiligheidspoortjes op de Belgische luchthavens de komende weken piepen. Dankzij de lepeltruc, zo denkt ze, kunnen honderden meisjes voor besnijdenis worden behoed.
Volgens Debaets (45), lid van de Vlaamse christendemocraten, vindt de besnijdenis vaak plaats in het land van herkomst en tijdens de zomervakantie. Meisjes die zich daartegen willen verzetten kunnen als laatste redmiddel een lepel of ander metalen voorwerp in hun slip verstoppen. De metaaldetector slaat rood uit en luchthavenpersoneel kan het meisje buiten het zicht van de familie opvangen.
,,Dit lijkt onorthodox, maar we moeten innovatieve oplossingen durven bedenken voor zo’n moeilijk detecteerbaar fenomeen'', aldus Debaets, die haar suggestie op tafel legde tijdens een persconferentie bij Kind & gezin in Brussel. Helemaal nieuw is het idee niet: in Groot-Brittannië en Zweden zouden met de lepeltruc al meisjes voor genitale verminking zijn behoed.
Volgens gespecialiseerde organisaties zijn in het Brusselse gewest, het gebied dus waarvoor Debaets politiek verantwoordelijk is, 810 meisjes van jonger dan vijf ‘zeer waarschijnlijk’ genitaal verminkt, in heel België zou het om 3.262 meisjes gaan. Dwars door alle leeftijden heen waren in 2016 waarschijnlijk meer dan 17.000 meisjes en vrouwen besneden en liepen 8600 meisjes risico.
De organisaties zelf betwijfelen of de lepeltruc erg aanslaat, omdat de meeste meisjes al op heel jonge leeftijd worden verminkt. Volgens Debaets is het niet meer dan een laatste redmiddel. Ze investeert ook in bewustmaking onder huisartsen, verplegend personeel en de politie die alerter moeten worden op alarmsignalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oekraïne jaagt Rusland verder op de kast en creëert verwarring voor aanstaand tegenoffensief
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
PREMIUMcolombia
Oudste van vier vermiste kinderen heeft kennis om in de bush te overleven: ‘Ze is sterk en wild’
Ruim een maand dwalen ze rond in de Colombiaanse jungle. Vier kinderen van respectievelijk 13, 9, 4 jaar en 11 maanden overleefden op 1 mei een vliegtuigcrash en sindsdien wordt met man en macht naar de broertjes en zusjes gezocht. Hoe overleef je onder zulke extreme omstandigheden? ,,Kinderen overleven op instinct.’’ -
Met video
Catastrofale treinbotsing in India: ‘Sein voor passagierstrein stond foutief op groen’
Bij een zwaar treinongeluk in India zijn vrijdag tenminste 288 mensen om het leven gekomen. Het sein voor de overvolle Coromandel Express zou foutief op groen hebben gestaan, melden Indiase media. -
Grote groep gewapende mannen valt goudveld in Suriname aan
Een groep van 28 mannen, gewapend met pistolen en automatische geweren, heeft woensdag 6 medewerkers op een goudveld in Suriname aangevallen. Dat meldt de Surinaamse nieuwswebsite Waterkant. De aanval vond plaats nabij het dorp Godo Olo, in het oosten van het land. Het is al langere tijd onrustig in Surinaamse gebieden die rijk zijn aan natuurlijke hulpbronnen, zoals hout, goud en andere delfstoffen.
-
PREMIUM14
'Hoewel ik duizend keer mijn excuses heb gemaakt voor mijn slippertje, blijft mijn vrouw boos’
-
-
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
Als je op vakantie gaat naar het zuiden, moet je rekening houden met tolwegen en -tunnels. De prijzen zijn de laatste jaren gestegen, maar hoe duur is het eigenlijk om bijvoorbeeld naar Kroatië te rijden? -
Update/met video
Nederland blijft hopen op Zwitserse Leopardtanks na ‘nee’ parlement: ‘We zijn nog in overleg’
De wens van Nederland om tientallen Zwitserse Leopard 1-tanks te kopen om aan Oekraïne te leveren, lijkt niet door te gaan. Het Zwitserse parlement heeft een wetsvoorstel dat leveranties van Zwitsers oorlogsmateriaal via via aan Oekraïne mogelijk zou maken, getorpedeerd.