Volledig scherm
A section of the Israeli barrier is seen through the Walled Off hotel, which was opened by street artist Banksy, in the West Bank city of Bethlehem March 3, 2017. REUTERS/ Ammar Awad © REUTERS

Banksy opent Walled Off-hotel in Bethlehem met 'slechtste uitzicht'

De Britse straatkunstenaar Banksy heeft een kunstwerk in de bezette Palestijnse gebieden geopend: het zogenoemde Walled Off-hotel in Bethlehem. De slaapgelegenheid bevindt zich op slechts 4 meter van de omstreden Israëlische veiligheidsmuur, meldt de website van al-Jazeera.

Volledig scherm
Een muurschildering van Banksy in het Walled Off-hotel, waarop een Israëlische soldaat en een gemaskerde Palestijnse man een kussengevecht houden. © REUTERS
Volledig scherm
Voor de ingang staat een beeld van een aap verkleed als bellboy © AFP
Volledig scherm
Vanuit het hotel heeft elke kamer uitzicht op de muur © REUTERS

Welke kamer een gast ook boekt, het uitzicht zal de grijze betonnen muur zijn die de Westelijke Jordaanoever van Israël scheidt. ,,Het heeft het slechtste uitzicht van alle hotels ter wereld'', zei Banksy in een verklaring.

De kamers zelf zijn overigens versierd met tientallen nieuwe werken van de geheimzinnige kunstenaar, van wie de identiteit niet vaststaat. Zo heeft de presidentiële suite een jacuzzi waar water naartoe stroomt vanuit een lekkende tank, zoals die ook op vele Palestijnse daken zijn te vinden.

Het hotel heeft een galerie die Palestijnse kunst verkoopt en een museum dat de geschiedenis van de regio belicht en de westerse invloed daarop.

Israël begon in 2002 met de bouw van de muur, die potentiële terroristen moet verhinderen vanaf de Westelijke Jordaanoever de oversteek te maken naar Israël. Volgens het Internationaal Gerechtshof is de muur in strijd met het internationaal recht.

Volledig scherm
© AFP
Volledig scherm
De presidentiële suite in het Walled Off-hotel © AFP