Volledig scherm
Keizer Akihito, de vader van de nieuwe keizer, tijdens zijn inhuldigingsplechtigheid in 1990. © VIA REUTERS

Banzai, banzai, banzai! Zo wordt dinsdag de nieuwe Japanse keizer ingehuldigd

Met een eeuwenoud ritueel bestijgt de Japanse keizer Naruhito morgen officieel de troon. ,,Een heel bijzonder moment’’, zegt koning Willem-Alexander die er samen met koningin Maxima ook bij is in Tokio.

De Japanse hoofdstad Tokio is dinsdag dé ontmoetingsplaats van ’s werelds elite. 46 presidenten, 10 koningen en een verzameling sultans, prinsen, emirs en (groot)hertogen verzamelen zich in het keizerlijk paleis in de stad waar de nieuwe keizer Naruhito officieel plaats zal nemen op de troon.

En zoals dat bij koningen en keizers gaat: die inhuldigingsceremonie verloopt volgens een eeuwenoud protocol. Die van de Japanse keizers, de Sokuirei-Seiden-no-gi, loopt terug tot in de zevende eeuw. Keizer Naruhito (59) zal ’s ochtends eerst in een privé-ceremonie zijn voorouders aanspreken en de troon ‘opeisen’. Daarna zal hij met zijn vrouw, keizerin Masako (56), ‘s ochtends vroeg (Nederlandse tijd) in traditionele kledij de mooiste zaal van het keizerlijk paleis betreden.

Zwaard

Volledig scherm
De (toen nog) kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako Owada in traditionele bruiloftskleding tijdens hun huwelijk in 1993. © AFP

De kleren van de keizerin wegen 16 kilo. De keizer draagt een oranjebruine jurk , maar zal vooral opvallen door zijn zwarte, 60 centimer hoge hoofddeksel, met omhoogstaande staart. Naruhito zal plaatsnemen op de keizerlijke troon, de Takamikura (6,5 meter hoog en acht ton zwaar). Naast hem liggen dan een zwaard en een juweel. De keizerin zit op een iets kleinere troon, naast die van haar man.

Naruhito spreekt dan, voor het oog van alle tweeduizend genodigden, zijn proclamatie uit, waarin hij verklaart dat hij op de Japanse troon is gekomen. Als dat moment voorbij is zal de Japanse premier Abe driemaal ‘banzai’ roepen, vergelijkbaar met het ‘hoera’ waarop koning Willem-Alexander na zijn troonrede wordt begroet. De ceremonie duurt ongeveer een half uur.

De 126ste keizer

Quote

Het is een heel bijzonder moment voor Japan

Koning Willem-Alexander

Naruhito is dan officieel de 126ste keizer van Japan. Hij volgt zijn vader Akihito op. Die deed, als eerste keizer in twee eeuwen tijd, vrijwillig afstand van zijn troon. Hij vreesde dat zijn hoge leeftijd en daarmee gepaard gaande ongemakken zijn functioneren in de weg zouden staan. De voorganger van Akihito was diens vader, keizer Hirohito, die regeerde tot zijn dood in 1989 en keizer was tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In eerste instantie stond na de ceremonie nog een rijtoer door Tokio gepland, in een open Toyota, naar de keizerlijke residentie. Maar de toer is verplaatst naar november omdat er in de stad nog veel schade is van tyfoon Hagibis. Die storm eiste ruim een week geleden meer dan tachtig slachtoffers in het land.

,,We leven echt mee met Japan’’, zei koning Willem-Alexander afgelopen weekend aan het eind van zijn staatsbezoek aan India. De koning zal vandaag, met zijn vrouw Máxima, aanwezig zijn bij de ceremonie in Tokio. Net zoals de Britse kroonprins Charles en de Belgische, Zweedse en Spaanse koningsparen. Namens de Verenigde Staten zou vice-president Pence komen, maar die kon het niet passen in zijn agenda. De VS worden nu vertegenwoordigd door de minister van transport, die van Aziatische afkomst is.

Discussie

Willem-Alexander was er in 1990 ook al bij in het keizerlijk paleis toen Naruhito’s vader Akihito keizer werd. ,,Het is een heel bijzonder moment voor Japan’’, aldus de koning. ,,Vorige keer was het in een tijd van rouw, na het overlijden van de vorige keizer. Deze keer was er een abdicatie en is er dus geen periode van rouw aan voorafgegaan.’’

Wie de opvolger van Naruhito zal worden, was in Japan onderwerp van discussie. Hij en zijn vrouw hebben een dochter, van 17 jaar, prinses Aiko, maar in Japan moeten troonopvolgers altijd mannelijk zijn. De discussie over het veranderen van die regels stokte nadat Naruhito’s jongere broer Akishino een zoon kreeg. Akishino is nu eerste in de lijn van opvolging, diens zoon Hisahito (13) tweede.

Volledig scherm
De keizer en zijn vrouw, eerder deze week. © Hollandse Hoogte / EPA
Volledig scherm
De toenmalige Japanse premier Kaifu roept drie maal banzai naar keizer Akihito tijdens diens inhuldiging in 1990. © Hollandse Hoogte / AFP
Volledig scherm
De zaal in het Keizerlijk paleis waar de ceremonie plaats heeft. © Hollandse Hoogte / AFP
  1. Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Gepeste Quaden (9) niet naar Disneyland met half miljoen euro: ‘We schenken alles aan goede doelen’

    Aangrijpende beelden van een gepeste jongen die roept dat hij niet meer verder wil leven hebben een ongekende actie tegen pesten op gang gebracht. Een crowdfundingsactie om de 9-jarige Quaden Bayles naar Disneyland te sturen bracht binnen een week een half miljoen euro in het laatje. De familie van het Australische jongetje houdt het geld niet zelf, maar schenkt alles aan goede doelen. ,,Zij hebben het echt nodig.”
  2. Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernaziboek te verwijderen: ‘Ze moeten zich doodschamen’

    Amazon is om, maar Bol.com weigert kindernazi­boek te verwijde­ren: ‘Ze moeten zich doodscha­men’

    Amazon stopt per direct met de verkoop van het zeer omstreden kinderboek van de ter dood veroordeelde antisemiet Julius Streicher. De Amerikaanse webwinkelreus werd de afgelopen dagen overstelpt met woeste reacties uit de joodse gemeenschap en zegt daarnaar te hebben geluisterd. Het Nederlandse Bol.com denkt er niet aan het boek te verwijderen, tot verbazing van experts. ,, Ik kots er letterlijk van. Misschien moeten we maar aangifte doen.”