Volledig scherm
Olympisch schermster Ibtihaj Muhammad stond model. © Mattel

Barbie in sportpak en mét hoofddoek

Lang verwacht en sinds gisteren ook echt te koop: Barbie met een hoofddoek. Olympisch schermster Ibtihaj Muhammad stond model.

De barbie, die ook Muhammads naam draagt, is sinds gisteren op de website van barbieproducent Mattel te koop voor een kleine 31 dollar. Vorig jaar maakte het bedrijf bekend dat de Amerikaanse schermster, die in 2016 brons won op de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro, model zou staan voor de pop.

Naar gelijkenis van Muhammad draagt haar plastic miniatuurversie een hoofddoek en schermpak en is ze gestyled met Nike schoenen, een gezichtsmasker en handschoenen. Haar rechterhand omklemt een degen. Behalve de hoofddoek en donkere huidskleur wijkt ook het lichaam van de nieuwe pop af van een standaard barbie.

Curvy

Op de website van Mattel wordt het lichaamstype omschreven als curvy (gewelfd), vanwege de stevige bovenbenen. Die volle benen waren een expliciete wens van Muhammad, omdat ze wil dat meisjes trots zijn op hun lijf, ongeacht de maten. Mattel is vaak bekritiseerd vanwege het blank-blond-dun-schoonheidsideaal dat het aan meisjes zou opleggen. Sinds 2016 brengt het bedrijf poppen met afwisselende lichaamstypen op de markt.

De barbie met hoofddoek, ontworpen door Kelley Lindberg, maakt deel uit van de Shero-reeks, afgeleid van de term sheroes, met vrouwelijke rolmodellen. Onder meer kunstenares Frida Kahlo, bokskampioene Nicola Adam Obe, journalist Martyna Wojciechowska en curvy model Ashley Graham gingen Muhammad al voor.

Volledig scherm
Naar gelijkenis van Muhammad draagt haar plastic miniatuurversie een hoofddoek en schermpak en is ze gestyled met Nike schoenen, een gezichtsmasker en handschoenen. © Mattel
  1. Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtoffer

    Bizar ski-ongeluk in Zuid-Duitsland: politie tast in duister over identiteit slachtof­fer

    Op een van de langste en steilste skipistes in Garmisch-Partenkirchen heeft zaterdag een vrij opmerkelijk ongeval plaatsgevonden. Een skiër knalde door nog onbekende oorzaak door een afzetting, kwam tot stilstand tegen een houten hek en bleef levenloos liggen. Skiënde artsen die het ongeluk zagen gebeuren, wisten de op het randje van de dood balancerende man te reanimeren. Zijn identiteit is een raadsel, melden Duitse media.