Volledig scherm
© Reuters

Bashar al-Assad hoort de doodsklok luiden

Overleeft Bashar al-Assad de zomer? Zijn legers worden in de pan gehakt door IS, zijn economie stort in en oude vrienden laten hem in de steek. Politieke waarnemers geven niet veel meer voor de kansen van Syrische president.

Volledig scherm
© reuters
Quote

Assad heeft te weinig troepen over om ze in te zetten ze nodig zijn

Ehud Ya¿ari (politiek analist)
Volledig scherm
© reuters

Amerika aan de verliezende hand
Niet alleen Syrië voelt de druk van IS. De Amerikaanse oud-generaal en voormalig CIA-baas David Petraeus heeft in een interview met tv-zender CBS gezegd dat de VS de strijd tegen IS in Irak wellicht aan het verliezen zijn. Volgens hem is het echter nog mogelijk om het tij te keren. ,,Dit zijn gevechten waar je, wanneer je niet aan het winnen bent, waarschijnlijk aan het verliezen bent omdat de tijd tegen je is". Petraeus heeft nog moed. ,,We zullen het tijd keren. We zullen opnieuw winnen in Irak.'' Petraeus zei verder dat de strijd in Irak een voortzetting is van de oorlog die toenmalig president George W. Bush in 2003 is begonnen.

Volledig scherm
Oud-generaal David Petraeus © EPA
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© REUTERS

Is het eindspel begonnen? De Syrische president Bashar al-Assad staat er slechter voor dan ooit. Zijn leger heet gedemoraliseerd door achtereenvolgende nederlagen. Woensdag moesten opnieuw strategische posities worden opgegeven, nu rond Aleppo.

Assads einde is eerder voorspeld. Eind 2012 gaven experts geen cent meer voor de Syrische dictator, toen die veel terrein verloor aan diverse oppositiegroepen. Na het gebruik van gifgas en vatbommen tegen burgers verspeelde hij al elke kans op een rol van betekenis in een toekomstige politieke oplossing.

Bergafwaarts
De president hield vol. De oorlog is inmiddels het vijfde jaar ingegaan. Maar de laatste weken gaat het voor hem erg hard bergafwaarts. IS veroverde gisteren weer vier belangrijke - want strategisch gelegen - dorpen plus de stad Umm al-Qura in de provincie Aleppo, vlak bij de grens met Turkije. Belangrijk, want daarmee heeft IS nu de toevoerroute van wapens en strijders voor andere oppositiegroepen afgesneden. Zo pakt de terreurbeweging een nog dominantere rol in het noorden, midden en oosten van Syrië. Volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War heeft Assads regering sinds vorige maand nog slechts zeggenschap over 20 tot 30 procent van het eigen grondgebied.

Er komt voor Assad alleen nog maar slecht nieuws van het slagveld. De alawitische clan van de president behoort tot de sjiitische familie binnen de islam. Die geloofsbroederschap levert hem steun op van de sjiitische grootmacht in de regio, Iran. Dat heeft vooral militaire adviseurs en wat generaals gestuurd om de sjiitische milities te leiden. Daaronder Hezbollah uit Libanon.

Maar het blijkt niet genoeg. Het Syrische leger verliest meer manschappen dan Hezbollah kan aanvullen.

Al dagen wordt gesproken over grote tegenoffensieven, maar vooralsnog lijdt het Syrische leger vooral nederlagen. Probleem voor Iran is dat het niet even een paar goed getrainde divisies van zijn eigen leger naar Syrië kan sturen zonder het enorme risico van een heftige confrontatie (lees: oorlog) met een andere regionale grootmacht, Saoedi-Arabië. Ook dat land heeft een vette vinger in de Syrische pap. Samen met Qatar bewapent het soennitische oppositiegroepen, inclusief het aan al-Qaeda verbonden al-Nusra.

Dus komt de hulp met een omweg. De Iraanse ambassades in Afghanistan en Pakistan hebben de laatste maanden duizenden huurlingen geworven in de sjiitische gemeenschappen daar. Soldaten krijgen rond 3000 euro tekengeld en in recordtijd alle benodigde documenten om in Syrië te kunnen vechten aan de zijde van Assads leger.

In Arabische media verschijnen sinds kort berichten dat deze nieuwe rekruten over het algemeen slechte strijders blijken en totaal geen partij zijn voor IS. Gisteren stuurde dat weer triomfantelijke video's de wereld in, waaruit het lijkt dat men zonder noemenswaardige tegenstand Umm al-Qura heeft ingenomen.

Analist Ya'ari concludeert dat het nu weleens 'heel snel' afgelopen kan zijn met het bewind van Assad. ,,Hij heeft onvoldoende troepen over om ze in te zetten waar ze nodig zijn."

Einde oefening
Het Syrische leger zou delen van het land al hebben opgegeven en vooral olieraffinaderijen beschermen die voor inkomsten moeten zorgen. Maar ook het geld raakt op. Het regime kan eerste levensbehoeften van sympathisanten niet langer subsidiëren. Nog meer Syriërs ontvluchten hun land. Het Syrische pond is sterk in waarde gedaald.

Vorige maand ging de grote legerplaats Deir ez-Zour verloren, inclusief materieel en munitie. Door grote verliezen als gevolg van de zelfmoordaanslagen door IS, door een groeiend aantal deserteurs en de vele dienstplichtontduikers is de moraal binnen de strijdkrachten naar een nulpunt gedaald en staat het leger van Assad nu op instorten, aldus Ya'ari. Voor de president is het dan einde oefening.

  1. Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politiehond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Zwerfpup met dodelijke tumor wordt politie­hond: ‘Eddie krijgt de beste zes maanden van zijn leven’

    Politieagenten in de Amerikaanse plaats Pasco dachten aanvankelijk dat straathondje Eddie door een auto was aangereden toen ze hem vonden. Het dier was blind aan een oog en zwierf al een maand over straat. Een dierenarts ontdekte dat de pup een tumor heeft en daardoor minder dan een jaar te leven. Voorzien van een eigen uniform, compleet met insignes, schittert Eddie nu als politiehond.