Volledig scherm
© afp

Basisonderwijs onder druk door vluchtelingencrisis

Er komt een speciaal team om problemen op te lossen rond asielkinderen die naar school moeten. De druk op scholen neemt toe door de groeiende aantallen vluchtelingen die naar Nederland komen. Scholen in de asielzoekerscentra zelf zitten inmiddels zo goed als vol, aldus de PO-Raad, de koepelorganisatie voor basisonderwijs.

Quote

Het lukt momenteel nog wel om alle leerlingen op te nemen, hoewel soms met hout­je-touw­tje oplossin­gen

Woordvoerder PO-Raad

Scholen krijgen steeds meer te maken met de financiering van deze nieuwe leerlingen. De kinderen moeten verder Nederlandse les krijgen en hebben vaak te kampen met trauma's, ook een aspect waar scholen op in moeten spelen.

De PO-Raad, gaat daarom om de tafel met het COA, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Algemene Onderwijsbond (AOb), vakbond CNV en Lowan (ondersteuning onderwijs nieuwkomers).

Problemen
Het lukt scholen momenteel nog wel om alle leerlingen op te nemen, hoewel ,,soms met houtje-touwtje oplossingen'', aldus een woordvoerder van de PO-Raad. Ook lukt het niet altijd om kinderen binnen drie dagen na aankomst in Nederland onderwijs te geven.

Een van de dingen die scholen zullen moeten regelen is het aantrekken van leraren die Nederlands als tweede taal (NT2) kunnen geven. Die waren er vroeger genoeg, aldus de woordvoerder, maar zijn inmiddels veelal wegbezuinigd. ,,Wellicht wordt het ook een taak van het team om na te gaan hoeveel van dergelijke leraren er nog zijn.''