Volledig scherm
Een door het Amerikaanse bedrijf gebruikte, op afstand te bedienen zoekrobot voor op de oceaanbodem.© EPA

Bedrijf VS moet opgedoken goudschat aan Spanje teruggeven

De Spaanse regering heeft opgetogen gereageerd op een nieuwe uitspraak van een rechter in de Verenigde Staten over een goud- en zilverschat ter waarde van 350 miljoen euro. Een hof voor hoger beroep in de Amerikaanse staat Georgia bepaalde woensdag dat Spanje de rechtmatige eigenaar is van de partij van een half miljoen munten.

Het in Tampa gevestigde bedrijf Odyssey Marine Exploration maakte in mei 2007 de vondst bekend van het wrak van het Spaanse galjoen Onze Lieve Vrouwe van de Genade. Het vaartuig met de goud- en zilverschat zonk in 1804 in de Atlantische Oceaan bij Portugal.

In de afgelopen jaren werd een lange reeks processen gevoerd over wie de rechtmatige eigenaar was van de schat. In een eerder stadium bepaalde een rechter al dat de munten moesten worden teruggegeven aan Spanje. Het bedrijf ging echter steeds weer in hoger beroep.

Spanje stelt dat Odyssey zich schuldig heeft gemaakt aan 'plundering van Spaans cultuurbezit'. Een woordvoerder van de Spaanse regering liet woensdag weten blij te zijn met het laatste vonnis, waartegen overigens weer beroep mogelijk is.