Volledig scherm
© Federale politie

Beelden dader schietpartij Joods Museum vrijgegeven

Camerabeelden van de dader van de dodelijke schietpartij in het Joods Museum in Brussel zijn vanmiddag door de politie vrijgegeven. De autoriteiten roepen de bevolking op de nog voortvluchtige dader te identificeren.

Volledig scherm
© Federale politie
Volledig scherm
© Federale politie

De politie verspreidde twee foto's, één in kleur. Op de zwartwit foto is te zien hoe de man een Kalashnikov-geweer richt. De andere foto toont de man aan, lopend op straat.

De politie gaf de volgende omschrijving: de dader heeft een middelmatige lichaamsbouw, heeft een atletisch voorkomen en hij verplaatst zich soepel. De man droeg een pet van donkere kleuren, lichtblauwe bovenkleding, een donkere broek en donkere schoenen.

De man had twee tassen bij zich. De politie liet verder weten dat de man te voet is gevlucht.

Schietincident
Gistermiddag even voor 16.00 uur opende een man het vuur in het museum. Een koppel uit Israël en een Française kwamen om het leven. Een vierde slachtoffer, een Belg, werd in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Geruchten dat hij zou zijn bezweken aan zijn verwondingen, werden door het Belgische Openbaar Ministerie tegengesproken.

Premier Elio Di Rupo heeft vandaag telefonisch contact gehad met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Franse president François Hollande. Hij bracht hen zijn medeleven en steun over.

Dader opereerde alleen
Het Belgische OM gaat ervan uit dat de dader alleen opereerde. Hij was goed voorbereid en bewapend, zo werd eerder op de dag bekendgemaakt. Justitie sluit geen enkel motief nog uit. Het kan dus een terroristische of antisemitische aanslag zijn geweest.

De politie roept media op geen geruchten te publiceren om het onderzoek niet in gevaar te brengen. Ook is opgeroepen tot terughoudendheid, omdat nog niet alle familieleden op de hoogte zijn gebracht van het overlijden van hun naaste.