Beelden van beveiligingscamera tonen Assange op skateboard in Ecuadoraanse ambassade

UpdateEr wordt steeds meer bekend over het verblijf van Julian Assange in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Volgens de ambassade zou hij vanuit daar andere landen bespioneren. Dat zegt de president van Ecuador Lenín Moreno in gesprek met de Britse krant The Guardian. Vandaag werden er beelden bekend van het leven van Assange in de ambassade, onder meer van Assange op een skateboard. De Wikileaks-oprichter zat zeven jaar in de ambassade voordat hij daar afgelopen week werd uitgezet. 

,,Alle pogingen om landen te destabiliseren is verwerpelijk voor Ecuador, want wij respecteren andere landen’’, stelt Moreno in de krant. ,,Daarom is het jammer dat op ons grondgebied met toestemming van onze autoriteiten faciliteiten zijn gebruikt om andere landen te bespioneren.’’

,,We kunnen het niet toestaan dat ons huis, dat we hebben opengesteld, wordt gebruikt voor spionage. Daarmee schendt hij de asielvoorwaarden’’, zei Moreno over Assange. Op die manier probeert Moreno zijn omstreden beslissing te rechtvaardigen om het asiel in te trekken van de Wikileaks-stichter.

De advocate van Assange, Jennifer Robinson, ontkende zondagmiddag de beschuldigingen. Tegenover Sky News noemde ze die ‘schandalig’.

Moreno beschuldigde WikiLeaks er al eerder van privéfoto’s te hebben gepubliceerd van hem en zijn familie. Ook zou zijn gelinkt naar een website die claimt dat de broer van Moreno geld wegsluist naar een buitenlandse rekening.

Skateboard

De Spaanse krant El Pais verspreidde vandaag opvallende beelden van Assange, die door de Ecuadoraanse ambassade op een skateboard probeert rond te rijden, gekleed in een korte (onder)broek en een hemdje. Niet veel later is op de videobeelden te zien hoe de WikiLeaks-oprichter enkele bezoekers ontmoet. Wanneer de bewaker Assange erop wijst dat de bezoekers moeten vertrekken, ontstaat er een discussie.

De ambassadeur van Ecuador beweerde eerder al dat Assange zich slecht gedroeg. Zo zou besmeurde hij naar verluidt muren met uitwerpselen. Hij liet ook vuil ondergoed in het toilet liggen, deed de afwas niet en liet het kookvuur meermaals aanstaan. Die uitspraken worden door Jennifer Robinson, de advocate van de klokkenluider, ontkent. Volgens haar zijn het slechts ‘buitensporige beweringen’ om haar cliënt uit te schakelen.

Volledig scherm
Assange in de Ecuadoraanse ambassade © El Pais

Uitleveringsverzoek

De stichter van Wikileaks werd donderdag gearresteerd in de ambassade van Ecuador in Londen. Hij verschuilde zich er al zeven jaar om te ontsnappen aan een Britse aanhoudingsbevel. Assange wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding in Zweden, feiten die hij altijd heeft ontkend.

Ook loopt er een uitleveringsverzoek uit de VS, die hem ervan beschuldigen om de gewezen inlichtingenofficier Chelsea Manning geholpen te hebben. Dankzij Manning werd onder meer geopenbaard hoe Amerikaanse soldaten vanuit een helikopter Iraakse burgers onder vuur namen.

Volgens advocate Robinson is Assange niet bevreesd om zich te verantwoorden voor het Britse of Zweedse gerecht. ,,Maar onze grootste bezorgdheid is vermijden dat hij uitgeleverd wordt aan de VS.”

Volledig scherm
Julian Assange verlaat onder politiebegeleiding de rechtbank in Londen. © REUTERS

De advocaat van Julian Assange sprak in een interview over de arrestatie van Assange en wat hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt: