Volledig scherm
De in Italië woonachtige Danielle Conjarts weet even niet meer hoe het verder moet. © Privéfoto

Beetje hulp voor Danielle na brute mishandeling dochter

Het is acht Nederlandse vriendinnen gelukt om meer dan 4600 euro in te zamelen voor de in Italië woonachtige Danielle Conjarts en haar dochter Chiara Insidioso (21). Daar zijn ze een beetje mee geholpen, maar het is nog lang niet genoeg. Chiara werd twee jaar geleden zo zwaar mishandeld door haar vijftien jaar oudere vriend, dat ze een ernstige hersenbeschadiging opliep en gespecialiseerde zorg nodig heeft. De Maastrichtse moeder heeft geen geld, werk of woonplek. En dat terwijl ze er zo graag voor haar dochter wil zijn.

Volledig scherm
©

Hun leven iets draaglijker maken, dat is het enige wat de acht Nederlandse vriendinnen die in Italië wonen willen. Ze zetten afgelopen week een crowdfunding op. ,,We hebben aardig wat opgehaald, maar we blijven bezig met geld inzamelen", laat vriendin Ursula Wagenaar weten.

Twee jaar geleden trapte een 'loverboy-achtige vriend' het destijds vrolijke meisje van 19 jaar meerdere keren tegen haar hoofd. Ze lag bijna een jaar in coma en kwam er met een flinke hersenbeschadiging uit. Chiara heeft daardoor de mentale capaciteiten van een baby en is volledig afhankelijk van haar familie en gespecialiseerde zorg.

Danielle is door alle toestanden haar huis en haar baan kwijtgeraakt, waardoor ze gedwongen bij vrienden in huis woont. Dat is op bijna drie uur reizen met het openbaar vervoer van de kliniek vandaan waar haar dochter is opgenomen. ,,Ze vertrekt om 5.00 uur 's ochtends om Chiara om 8.00 uur ontbijt te geven, het personeel doet dat niet. Ze blijft tot een uur of zes 's avonds en gaat dan naar huis om te slapen. De volgende ochtend staat ze weer om 5.00 uur op. Deze reis maakt ze dag in, dag uit. Uit liefde voor haar dochter", vertelde Wagenaar eerder.

Quote

Als het niet lukt moet ik in het vakantie­huis blijven wonen van vrienden hier en uren reizen. Er zit niks anders op

Danielle Conjarts (45)

Vakantiehuis
Danielle leeft van een uitkering van 300 euro per maand en is dringend op zoek naar een parttime baan en woonruimte in Rome. Om dat voor elkaar te krijgen hebben haar vriendinnen een crowdfundingspagina en facebookpagina opgezet. Daar is Danielle dolblij mee. ,,Echt heel fijn dat ze dit voor me gedaan hebben."

De Maastrichtse laat weten dat het nog niet gelukt is om een woning of werk te vinden. ,,Als het niet lukt moet ik in het vakantiehuis blijven wonen van vrienden hier en uren reizen. Er zit niks anders op."

Ook dochter Chiara krijgt volgens haar moeder mee wat er gaande is. ,,Chiara begrijpt alles, maar zal nooit meer kunnen praten en is voor 100 procent spastisch. Ze heeft alleen nog haar geheugen. Meer niet. Ik sta er alleen voor."

Vangnet
Danielle, die 22 jaar geleden voor de liefde naar Italië verhuisde, is niet meer samen met de vader van Chiara en nooit getrouwd met hem geweest. Daardoor krijgt ze in Italië geen hulp van instanties. ,,Ze kan niks", vertelt vriendin Ursula. ,,Dat is wat mij misschien nog wel het meest stoort. Er is helemaal geen vangnet. Maar dit heeft tijd nodig. We gaan ervoor zorgen dat Danielle straks in de buurt van Chiara kan wonen en een bepaalde periode kan overbruggen. We willen er ook alles aan doen om werk voor haar te vinden, want ze moet ook ergens van leven. We blijven zoeken."

Van het verhaal van Danielle en Chiara is een boek in de maak, waarin ze hun verhaal vertellen samen met andere vrouwen die mishandelingen meemaakten.

Volledig scherm
© Privéfoto's