Volledig scherm
President Donald Trump vandaag tijdens een vergadering van zijn kabinet. © AP

Begrotingstekort VS stijgt razendsnel richting biljoen dollar

Het begrotingstekort van de Verenigde Staten stijgt nog veel sneller dan gedacht. Dat is vooral te wijten aan de belastingverlagingen van president Donald Trump die de Republikeinse parlementariërs in december goedkeurden. 

Volgens het niet partijgebonden Congressional Budget Office (CBO) loopt het overheidstekort op tot 804 miljard dollar (ruim 650 miljard euro) aan het einde van september. 

Ondanks de economische groei, die sterker is dan voorspeld, wordt het tekort veel hoger dan het CBO eerder vermoedde. Het instituut ging eerder uit van een tekort van 563 miljard. In 2017 gaf Washington 665 miljard dollar meer uit dan er binnenkwam.

Het CBO verwacht dat het bruto binnenlands product dit jaar en in 2019 behoorlijk blijft stijgen. Toch voorzien de rekenmeesters van het begrotingsbureau de komende jaren aanhoudende tekorten, in 2020 zelfs ruim 1 biljoen. Pas in 2023 stabiliseren ze. 

Een en ander betekent dat bij ongewijzigd beleid het  totale overheidstekort over de periode 2018-2027 in 11,7 biljoen dollar bedraagt, 1,6 biljoen meer dan waarmee in juni vorig jaar rekening werd gehouden.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.