Volledig scherm
Bekende aidsdeskundige Joep Lange zat ook in het rampvliegtuig. © ANP/aighd

Bekende aidsdeskundige Joep Lange omgekomen

Onder de zeker honderd inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines dat crashte in Oekraïne die op weg waren naar de Internationale Aids Conferentie, zat ook de Nederlandse aidsdeskundige Joep Lange (1954). Hij is volgens de Washington Post één van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Ook vier Nederlanderse deelnemers aan de conferentie zouden bij de vliegramp zijn omgekomen.

Volledig scherm
Brokstukken van de Boeing 777. © EPA

Lange streed sinds 1983 tegen hiv en aids en was onder meer hoofd van het Amsterdam Institute for Global Health and Development (Aighd) en leidde het Department of Global Health van het AMC in Amsterdam.

Professor Lange zette diverse cruciale proeven op rond de behandeling met virusremmers. Ook deed hij onderzoek om de besmetting van moeder op kind te voorkomen.

Van 1992 tot 1995 was Lange werkzaam bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Genève. Tussen 2002 en 2004 was hij voorzitter van de International AIDS Society. Verder zat hij in tal van adviesraden van organisaties uit zowel de private als publieke sector.

Betaalbaar
Lange richtte de de Stichting PharmAccess op, die zich richt op het betaalbaar maken van medicijnen van goede kwaliteit. Als wetenschappelijk adviseur was hij vebonden aan de Health Insurance Fund Foundation, een stichting die pionierswerk verzet op gebied van duurzame financiering van de gezondheidszorg in arme regio's.

Lange heeft meer dan 350 artikelen gepubliceerd en begeleidde meer dan 30 promovendi. In 2007 werd hij bekroond met de Eijkman medaille voor zijn prestaties in Tropische Geneeskunde en internationale geneeskunde.

Verklaring organisatie
Michel Sidibé van de de organisatie die de conferentie organiseert en het VN-bureau UNAIDS betuigen hun medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers, van wie er volgens Sidibé 'veel' onderweg waren naar de conferentie in Melbourne.