Volledig scherm
De vrijdag vermoorde indianenleider en natuurbeschermer Paulo Paulino Guajajara. © REUTERS

Bekende Braziliaanse beschermer Amazone vermoord door illegale houtkappers

In de Braziliaanse Amazonestaat Maranhão is de bekende Braziliaanse indianenleider en Amazone-beschermer Paulo Paulino Guajajara doodgeschoten door illegale houtkappers. Een andere indianenleider, Laércio Souza Silva, raakte gewond.  

Guajajara werd in zijn hoofd geraakt toen het tweetal vrijdag in een hinderlaag van vijf illegale houtkappers terechtkwam en werd beschoten in het indianengebied Araribóia. Ook een van de aanvallers kwam om het leven bij de schotenwisseling.

De Guajajara’s vormen met zo’n 20.000 leden een van de grootste indianenstammen van Brazilië. In 2012 begonnen ze met twee andere stammen in het Araribóia-gebied de beschermingsbeweging ‘Guardiões da Floresta’ (Beschermers van het Woud). De groep wil het natuurgebied van de Amazone beschermen en illegale landverovering, houtkap en bosbranden tegengaan.

Het gebied Araribóia is een gewild doelwit van illegale houtkappers en landveroveraars, die vaak geweld gebruiken tegen natuurbeschermers. De laatste jaren zijn meerdere ‘Beschermers van het Woud’ vermoord, onder wie drie uit Arabóia.

De vermoorde indianenleider was een van de kopstukken van de beweging. ,,Ik ben soms bang, maar we moeten ons hoofd omhoog houden en iets doen. We zijn hier om te vechten’’, zei hij eerder dit jaar tegen het persbureau Reuters. ,,Er is zoveel vernietiging van de natuur, gezonde bomen met hout zo hard als staal worden gekapt en meegenomen. We moeten dit leven beschermen voor de toekomst van onze kinderen’’, zei hij verder.

De Braziliaanse president Bolsonaro krijgt veel kritiek van inheemse stammen en natuurbeschermingsorganisaties omdat hij te weinig zou doen aan de illegale activiteiten in de Amazone en de indianenstammen niet genoeg bescherming biedt. Bolsonaro wil liefst minder beschermde indianengebieden in de Amazone en het gebied meer economisch ontwikkelen. Hij heeft regelmatig steun betuigd aan illegale houtkappers, terwijl hij niet-gouvermentele beschermingsorganisaties bekritiseert en fors heeft bezuinigd op de budgetten van Braziliaanse milieu-instanties die moeten toezien op bescherming en controle in het Amazonegebied.

Inheemse leiders in Nederland

De moord op Guajajara werd uitgerekend gepleegd in de week dat acht inheemse leiders uit het Amazonegebied op bezoek zijn in Nederland en andere Europese landen om aandacht te vragen voor de bedreigingen en mensenrechtenschendingen tegen de oorspronkelijke bewoners.

Onder hen is Sônia Guajajara, lid van hetzelfde indianenvolk als het laatste dodelijke slachtoffer en in 2018 de eerste inheemse kandidaat voor het presidentschap van Brazilië. Ze hield Nederlandse Kamerleden onder meer voor dat de grootschalige ontbossing vooral plaats vindt te behoeve van de sojateelt. De oogst gaat voor een belangrijk deel als veevoer naar Europa.

,,Deze geïnstitutionaliseerde genocide moet stoppen. Stop met het goedkeuren van bloedvergieten van ons volk!’’, reageerde ze in een verklaring.

  1. Jonge vrouw verdacht van zedenmisdrijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinderen toekeken

    Jonge vrouw verdacht van zedenmis­drijf omdat ze beha uittrok toen stiefkinde­ren toekeken

    Een jonge vrouw uit de overwegend conservatieve Amerikaanse staat Utah riskeert een jarenlange vermelding in het register van zedendelinquenten en zelfs een gevangenisstraf omdat ze thuis haar beha uittrok terwijl haar minderjarige stiefkinderen toekeken. De kinderen - 9, 10 en 13 jaar - zouden geschokt hebben gereageerd en het ogenschijnlijk onschuldige incident via familieleden bij de plaatselijke autoriteiten hebben gemeld.