Volledig scherm
Een werk van Banksy in New York © afp

Bekendste graffiti-artiest ter wereld bewerkt New York

De wereldberoemde Engelse graffiti-artiest Banksy is voor een maand in New York. En dat zullen ze weten ook. Elke dag sprayt de kunstenaar een tekening met zijn spuitbus, maar niet iedereen is er over te spreken. Twee werken zijn alweer vernield.

Fans van de Brit konden niet wachten nadat hij had aangekondigd aan de slag te gaan in New York. Banksy is namelijk niet zomaar een kunstenaar, hij is misschien wel de beste ter wereld met een spuitbus. Sommige van zijn werken zijn al voor meer dan een miljoen euro verkocht.

Zijn werk bestaat uit simpele beelden soms met bijgevoegde slogans, die opvallen door een humoristische, maatschappijkritisch en antikapitalistische inslag. Dit doet hij soms aan de hand van sjablonen en soms bewerkt hij reeds bestaande tekeningen, om er een andere betekenis aan te geven.

Vernielingen
In New York valt zijn werk voorlopig nog niet bij iedereen in de smaak. Van zijn vier werken zijn er inmiddels twee vernield. Het eerste kunstwerk, dat bestond uit twee kinderen die een verfbus uit een bord pakken waarop staat: 'Graffiti is een misdaad', is overgeschilderd met witte verf.

Een tweede werk is volledig doorgekrast. In een typische 'graffiti-stijl' schrijft hij: 'Dit is mijn New Yorkse accent', om er in zijn eigen kenmerkende handschrift onder te zetten: 'normaal schrijf ik zo'. Dit is later door lokale verfspuiters doorgesprayd en wordt de vraag gesteld 'Nou en?' (zie onder). 

Identiteit nog altijd niet bekend
Banksy is al bijna tien jaar bezig met zijn werk en heeft inmiddels, naast grote steden in de Verenigde Staten en Europa, ook delen van het Palestijnse grongebied 'beklad'. Toch is zijn echte identiteit nog steeds niet achterhaald. Banksy houdt zijn vorderingen in New York bij via dit Instagram-account.

Volledig scherm
Hetzelfde werk, maar dan doorgekrast © afp