Volledig scherm
© Jeroen Stel

Belangrijke VN-commissie: Het gaat heel slecht met de biodoversiteit in de wereld

De vernietiging van de natuur vormt een minstens even grote bedreiging voor mensen als klimaatverandering. Dat is de conclusie in een belangrijk VN-rapport over de staat van de wereldwijde natuur dat vandaag verschijnt.

Ons natuurlijke erfgoed is aan het verdwijnen in een tempo dat we nooit eerder hebben gezien, staat volgens persbureau AFP in een uitgelekte conceptversie van het rapport. Een kwart van de 100.000 geëvalueerde soorten wordt nu al direct met uitsterven bedreigd. Oorzaken zijn onder meer de toenemende druk van landbouw op het milieu, visserij, jacht en klimaatverandering.

Maar komende decennia zal het tempo waarin soorten uitsterven nog verder in een stroomversnelling komen, vrezen de onderzoekers. Van 500.000 tot een miljoen van de geschatte acht miljoen soorten op aarde zou het voortbestaan onzeker zijn.

Quote

Er worden meer plant- en diersoor­ten met uitsterven bedreigd dan ooit in de menselijke geschiede­nis. Dat heeft directe impact op ons welzijn

Kirsten Schuijt, directeur WNF

150 wetenschappers uit de hele wereld hebben drie jaar gewerkt aan het 1.800 pagina's tellende rapport. Dat moet hét wetenschappelijke naslagwerk worden voor de staat van de natuur, zoals de rapporten van het IPCC dat zijn voor klimaatverandering.

Op een top in Parijs waren diplomaten uit de 130 lidstaten van het Intergovernmental Panel for Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES), waaronder Nederland, afgelopen week bijeen om te onderhandelen over de definitieve tekst. Het eindrapport dat ze vandaag publiceren is de eerste mondiale evaluatie van de natuur door de VN-organisatie sinds 2005. 

Wake up call

,,De bewijzen zijn onbetwistbaar: onze vernietiging van biodiversiteit en ecosystemen heeft een niveau bereikt dat ons welzijn minstens zo veel bedreigen als door de mens veroorzaakte klimaatverandering’’, lichtte voorzitter Robert Watson van het IPBES vorige week al een tipje van de sluier. Hij wijst erop dat de mens niet kan leven zonder de ‘onschatbare diensten’ die de natuur ons elke dag weer verschaft, zoals medicijnen, insecten die onze gewassen bestuiven, bossen die CO2 opnemen en schoon drinkwater. 

Het Wereld Natuur Fonds, dat al veel langer waarschuwt voor het beangstigende tempo waarin biodiversiteit verloren gaat, hoopt dat het rapport ‘een wake-up call’ zal zijn. ,,We verliezen natuur op een schaal en met een snelheid die we niet eerder hebben meegemaakt. Er worden meer plant- en diersoorten met uitsterven bedreigd dan ooit in de menselijke geschiedenis’’, zegt directeur Kirsten Schuijt van het WNF. ,,Dat heeft directe impact op ons welzijn. Wij zijn afhankelijk van de natuur voor onze voedselproductie, voor schone lucht, voor onze energie. Hoe lang kunnen we de natuur blijven verzwakken voordat ecosystemen instorten?’’

Actie

Het Wereld Natuur Fonds roept op tot een wereldwijde deal voor biodiversiteit, vergelijkbaar met het Klimaatakkoord van Parijs. ,,Het is nu tijd om wereldwijd in actie te komen en gezamenlijk een vuist maken. Concrete acties zijn nodig om het biodiversiteitsverlies te stoppen en te werken aan herstel van natuur.”

IPBES-voorzitter Watson verklaarde eerder hoopvol te zijn dat het rapport daadwerkelijk tot actie leidt. ,,Dat alle lidstaten zich achter het rapport moeten scharen, betekent dat regeringen volledig betrokken zijn. Dat maakt het heel krachtig.’’

Natuurorganisaties kijken dan ook vol spanning uit naar de finale tekst die de 130 landen vandaag presenteren. In de hoop dat daarin niet teveel politieke concessies zijn gedaan aan landen als Brazilië en de VS, met regeringen die natuurbehoud niet bepaald bovenaan hun prioriteitenlijstjes hebben staan. 

  1. Gestrande Nederlanders Westerdam: ‘Het is één grote puinhoop, we voelen ons onveiliger dan op het schip’
    PREMIUM
    Update

    Gestrande Nederlan­ders Westerdam: ‘Het is één grote puinhoop, we voelen ons onveiliger dan op het schip’

    Zeker veertien Nederlanders die cruiseschip Westerdam vrijdag mochten verlaten na twee weken op zee vanwege de coronacrisis, zitten nu vast in Cambodja. Door het nieuws over de besmette Amerikaanse medepassagier mogen ze hun hotel niet verlaten. ,,We voelen ons hier onveiliger dan op het schip’’, zegt Johan Kok uit Lekkerkerk over de telefoon vanuit Phnom Penh tegen deze site.