Volledig scherm
President Donald Trump © AP

Belastingdienst geeft aangiften Trump niet vrij

De Amerikaans belastingdienst IRS heeft de belastingaangiften van president Donald Trump niet overgedragen aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden. Een deadline hiervoor liep dinsdagavond om 23.00 uur af. 

De minister van Financiën Steven Mnuchin liet weten dat hij niet kon meewerken aan het verzoek ‘totdat is vastgesteld dat dat in lijn is met de wet’. De minister denkt daarover op 6 mei meer duidelijkheid te kunnen geven. Het was de tweede keer dat de minister de deadline liet verstrijken sinds Richard Neal op 3 april om de aangiftes verzocht.

Neal, de Democratische voorzitter van de Ways and Means Committee, heeft gevraagd om zowel de persoonlijke als de zakelijke aangiften van de president over de afgelopen zes jaar. Neal is het enige lid van het Huis van Afgevaardigden dat wettelijk bevoegd is om Trumps aangiften op te vragen. De weigering kwam overigens niet onverwacht. Neal zei dinsdag dat hij zich zal beraden op volgende stappen. Verwacht wordt dat hij nu met dagvaardingen zal komen. Dit gevecht kan uitlopen op een jarenlange strijd die mogelijk niet zal zijn beslecht bij de volgende presidentsverkiezingen in 2020.

Trump brak in 2016 als presidentskandidaat met een decennia-oude traditie door te weigeren zijn belastingaangiftes vrij te geven. Hij beweerde dat hij niet anders kon, omdat zijn belastingen werden gecontroleerd. Maar zijn voormalige persoonlijke advocaat, Michael Cohen, heeft tegenover een onderzoekscommissie verklaard dat hij niet gelooft dat de aangiftes van Trump worden geauditeerd. Cohen zei dat de president juist bang is dat openbaarmaking van zijn aangiftes zal leiden tot een audit en hoge boetes.

‘De president is duidelijk geweest. Als zijn belastingaangiften niet meer ter controle liggen, zal hij erover nadenken’, zei een woordvoerder van het Witte Huis. De Republikeinen zijn tegen het verzoek van de commissie. Naar verwachting stappen de partijgenoten van Trump naar de rechter om te voorkomen dat de aangiften vrij worden gegeven.

 1. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.
 2. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 3. Privévlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Privé­vlucht escaleert: piloot laat topacteur zelf vliegtuig besturen, ministerie grijpt in

  Een piloot is voor de rest van zijn leven zijn baan kwijt nadat hij de Egyptische beroemdheid Mohamed Ramadan had uitgenodigd om in de cockpit te zitten tijdens een privévlucht naar Saoedi-Arabië. Uit een video op Twitter blijkt dat de 31-jarige zanger en acteur zelf het vliegtuig mocht besturen. De Egyptische regering reageert verbijsterd en zorgde er direct voor dat de piloot nooit meer een vliegtuig mag besturen.