Volledig scherm
Premier Mark Rutte en zijn Belgische collega Charles Michel. © EPA

Belastinguitspraak Rutte valt verkeerd in België: ‘onaanvaardbaar’

De Belgen zijn zwaar ontstemd over uitspraken van Mark Rutte over het Belgisch belastingsysteem. De regering noemt de premier ‘heel slecht geïnformeerd’ en ‘een zeer onhandige reactie in een moeilijk debat in Nederland’.

Rutte ligt onder vuur voor zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Op zijn wekelijkse persconferentie en in een interview op de NOS verdedigde hij zich met een verwijzing naar België: ,,Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet." Volgens de premier heeft het land nog maar één internationaal bedrijf.

Dat is volgens de Belgische regering helemaal niet waar. Een woordvoerder zegt tegen persbureau Belga dat hij wel een verklaring heeft voor Ruttes aanval op België: ,,Niet verwonderlijk gezien zijn zeer krappe meerderheid.” Een woordvoerder van premier Charles Michel noemt vervolgens een hele rits Belgische bedrijven die ‘wereldfaam hebben’ en zegt dat België wél aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders.

Economische woestijn

Ook bij andere leden van de Belgische regering heerst ergernis over de uitspraken van Rutte. Vicepremier Kris Peeters vindt Ruttes uithaal ‘onaanvaardbaar’ en ‘gevaarlijk’. ,,Wanneer bedrijven de concurrent zwartmaken en onnauwkeurige informatie geven, dan kan men daartegen optreden in het kader van oneerlijke praktijken. Wanneer een ander staatshoofd dingen zegt over een ander land die niet juist zijn, dan is dat hetzelfde als ondernemingen die elkaar proberen zwart te maken", zegt hij tegen de zender VRT. Ook Peeters benadrukt dat de uitspraken van de Nederlandse premier onjuist zijn.

,,België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver", reageert minister van Financiën tegenover de VRT. ,,Iedereen verdedigt zijn eigen beleid, maar onder goede buren zou dit wel op een andere manier moeten kunnen", vindt Johan Van Overtveldt. Volgens hem staat de economie er veel beter voor dan Rutte beschrijft. 

  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.