Volledig scherm
Een 42-jarige man en 41-jarige vrouw zijn aangehouden. Ze verschijnen morgen voor de raadkamer. (Archieffoto) © rv

Belg (63) maandenlang misbruikt door Macedonische familie

In het Belgische Deurne is een 63-jarige man maandenlang misbruikt en uitgebuit door een Macedonische familie. Dat meldt het Antwerpse Openbaar Ministerie. Een man van 42 en een vrouw van 41 zijn aangehouden.

Een wijkagent kreeg op 17 augustus een melding over een oudere man die al verschillende maanden buiten op een terras zou slapen op een adres in Deurne. Het slachtoffer moest zich naar verluidt ook buiten wassen en er eten.

Een wijkteam van PZ Antwerpen kon de man uiteindelijk spreken en stelde vast dat de bewoners, een Macedonische familie, het slachtoffer uitbuitten en misbruik maakten van zijn kwetsbare toestand. Uit het eerste onderzoek bleek ook dat het slachtoffer de afgelopen tien jaar door de Macedonische familie financieel flink was uitgekleed. 

Opvangcentrum

Het zou gaan om een Belg die de familie wilde helpen, maar officieel is dat niet bevestigd. In samenspraak met het Antwerpse parket en vzw Payoke (een opvangcentrum voor prostituees en slachtoffers van mensenhandel, red.) is het slachtoffer ondergebracht op een veilige plaats. De familie kan mensenhandel, misbruik van zwakke toestand van personen en mensonterende behandeling ten laste worden gelegd.

Afgelopen dinsdag is een huiszoeking uitgevoerd. Drie leden van de familie zijn hierbij opgepakt. De onderzoeksrechter besliste diezelfde dag om een 42-jarige man en een 41-jarige vrouw aan te houden. De dochter van 19 jaar is vrijgelaten onder voorwaarden. De twee veertigers van Macedonische afkomst verschijnen morgen voor de Belgische raadkamer.