Volledig scherm
© anp

België gaat live meekijken met alle burgercamera's

De politie in België gaat privé-camera's in de openbare ruimte gebruiken om misdaad en terreur preventief te kunnen bestrijden. Zelfs het live uitkijken van beelden behoort tot de mogelijkheden. Een recente wet maakt dit mogelijk. In Nederland worden camera's van bedrijven of burgers alleen door de politie gebruikt bij een vermoeden van een misdrijf of wanordelijkheden.

Quote

Live meekijken met private camera's kan in Nederland. Bedrijven met een aansluiting op een particuliere alarmcentrale kunnen beelden doorschakelen naar de politie.

Rodney Haan, CCV

De Belgische premier Charles Michel wil agenten extra oren en ogen geven om de veiligheid te verhogen. Door een recente wetswijziging is het voor de politie ook mogelijk om privé-camera's real time te gebruiken. Het is voorlopig de bedoeling om de camera's te gebruiken bij festivals en grootschalige sportevenementen, zoals een marathon. Er moet volgens de politiek sprake zijn van 'plaatsen met een bijzonder veiligheidsrisico'.

Nederland
Volgens Rodney Haan van het Centrum voor Criminaliteitspreventie wordt er ook in Nederland via private camera's meegekeken. ,,Live meekijken met private camera's kan gewoon in Nederland. Dat heet Live-View. Het is een project waar de politie gebruik van maakt. Veel bedrijven hebben namelijk een aansluiting op een particuliere alarmcentrale. Die kunnen bij een vermoeden van onraad de beelden meteen doorschakelen naar de politie.''

Evenementen
In Nederland is het ook mogelijk om bij evenementen, zoals voetbalwedstrijden, gebruik te maken van camerabeelden die door de organisatie van de evenementen zelf worden gemaakt. De koppeling met de politie komt echter vaak pas als er een incident is waar de politie bij nodig is.

Preventief
Volgens Haan is de politiek in Nederland niet druk bezig met de preventieve toepassing van private bewakingscamera's voor de openbare orde bij evenementen. ,,Je ziet in Nederland wel een behoorlijke privaat-publieke samenwerking in bijvoorbeeld winkelcentra waar camera's hangen, die indien gewenst ook doorgeschakeld kunnen worden naar de politie.''

Grijs gebied
Haan stelt dat een grijs gebied in de wetgeving de oorzaak is dat er veel mogelijk is. ,,Via de Gemeentewet en de Politiewet kan veel. Als mijn auto bijvoorbeeld onder de krassen en deuken zit, dan mag ik een camera op mijn auto richten om de daders te kunnen vinden. Ik mag dan dus een deel van de straat filmen en hoef geen bordje op te hangen dat ik film. Als de camera maar goed zichtbaar is.''

Quote

Je ziet in Nederland wel een behoorlijke pri­vaat-pu­blie­ke samenwerking in bijvoorbeeld winkelcentra waar camera's hangen

Rodney Haan, CCV
Volledig scherm
© anp

Opsporing
Preventief live meekijken is in Nederland wel mogelijk via camera's van de politie en de gemeenten. Met name in uitgaansgebieden kijkt de politie actief mee. Zo worden de camera's in het centrum van Groningen tijdens stapavonden standaard live bekeken. Ook een stad als Almere heeft personeel in dienst om de beelden live mee te kunnen kijken. Agenten op straat krijgen informatie via deze centraal bekeken beelden. In alle andere gevallen worden de camera's alleen achteraf uitgekeken bij een vermoeden van een misdrijf.

Bewijs
Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft de bevoegdheid om met behulp van private camera's bewijs te verzamelen in een strafzaak. In dat geval kunnen opgeslagen beelden van bewakingscamera's achteraf bekeken worden en dienen als bewijs in de rechtszaal. Zelfs beelden gemaakt vanuit een langsrijdende bus zijn ooit door het OM in Groningen gebruikt in een moordzaak.