Volledig scherm
De 15-jarige Giel, samen met zijn moeder. © Photo News

België heeft z'n eigen Laura: Giel (15) wil monnik worden

Hadden wij Laura het zeilmeisje, zo hebben onze zuiderburen nu een soortgelijk feuilleton in de persoon van Giel, de 'Boeddhajongen'. Wat is het verhaal? Vandaag zou de 15-jarige jongen uit het Vlaamse Sint-Laureins afreizen naar een klooster in de uitlopers van de Himalaya om boeddhistische monnik te worden. Maar de jeugdzorg in Gent houdt de reis vooralsnog tegen.

Een 16 uur lange vlucht moest hem naar het Jonang-klooster brengen, dicht bij de grens met Tibet. Daar zal hij, als alles volgens plan verloopt, vijftien jaar verblijven: tot zijn opleiding tot boeddhistische leermeester of 'tulku' is afgerond.

Het boeddhisme kreeg hij met de pap­lepel ingegoten door zijn moeder Sabine, die het oosterse geloof ook praktiseert. 'Het is begonnen op mijn zesde: nadat ik de Dalai Lama had gezien, heb ik weken gezeurd om een monnikspij', vertelt Giel. 'En sinds ik in India enkele boeddhistische kloosters ben gaan bezoeken, wilde ik alleen nog monnik worden. Enkele maanden geleden heb ik toestemming gekregen van één van mijn meesters om in de leer te gaan in het Jonang-klooster.'

Uitstel
Ondanks toestemming van zijn moeder dreigt de reis nu voorlopig uitgesteld te worden. De Belgische jeugdzorg heeft Giel op de korrel en onderzoekt zijn reis nu. De thuissituatie van Giel zal onder de loep worden genomen. Agenten hebben met de jongen en zijn moeder gesproken en hebben vrijdagochtend, enkele uren voor het vertrek van Giel naar Azië hem gesommeerd voorlopig in België te blijven.

Dit dan weer tot ongenoegen van de moeder van Giel: 'Hem tegenhouden kunnen ze waarschijnlijk niet, maar hem lang genoeg verhoren zodat hij zijn vlucht mist wel', zegt ze op de trappen van het Gentse gerechtsgebouw. Nu is hij het echt beu', aldus de moeder. 'We hadden beter een kwartier eerder naar de luchthaven kunnen vertrokken. De politie kwam aan onze deur om te zeggen dat we mee moesten komen en voor ik het wist zat hij al in een politievoertuig. Daarop werden we geëscorteerd door twee wagens tot in Gent.

Jeugdkamer
In het hof van beroep kreeg Giel de kans om met zijn advocaat te overleggen of zijn rechten niet zijn geschonden. Iets over 12.30 uur is de tiener met zijn moeder de jeugdkamer van het hof van beroep binnengegaan.

De vlucht van de jongen vertrekt om 16.00 uur. 'Ik hoop dat we het halen, want ik heb geen 8.000 euro om hem zaterdag te laten vertrekken', aldus zijn moeder. 'We hadden met zijn vrienden om 13 uur afgesproken om afscheid te nemen. Ik doe mijn best om in een geluksgevoel te blijven,' aldus Giel's moeder.